Digitalna Srpska

Republika Srpska će ići u primjenu koncepta PAMETNIH GRADOVA (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će Republika Srpska ići u primjenu koncepta pametnih gradova, a njena dinamika zavisiće od finansijskih faktora, ali i same dinamike razvoja sistema cjelokupne elektronske uprave u Srpskoj.

Republika Srpska će ići u primjenu koncepta PAMETNIH GRADOVA (FOTO)
FOTO: PROINTER/PROMO

Koncept pametnih gradova pun je pogodak. Pametne gradove svakako imamo na umu i u okviru vizije koju imamo za razvoj Republike Srpske do kraja mandata ove Vlade Srpske – izjavio je Rajčević novinarima u Sarajevu, gdje danas učestvuje na panelu “Putanja pametnih gradova: e-uprava – pogodak ili promašaj?”, u okviru četvrtog regionalnog Foruma inovacija, tehnologije i preduzetništva “Sarajevo anlimitid 2019”.

Prema njegovim riječima, putem razvoja elektronske uprave, Ministarstvo je predvidjelo određeni dio aktivnosti u okviru lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

– Koncept upravljanja gradskom strukturom sa jednog mjesta od gradske administracije, mjerenjem određenih parametara života u lokalnoj zajednici, svakako spada u cjelokupan koncept razvoja i elektronske uprave u Srpskoj i svega onoga o čemu mi govorimo kao Ministarstvo – naglasio je Rajčević.

On je naveo da je Ministarstvu koncept pametnih gradova posebno zanimljiv zbog saradnje koja postoji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske, te dodao da su opštine i gradovi, u ovom konceptu uspostavljanja sistema pametnih gradova, jedan od prirodnih saveznika i partnera. Rajčević je naglasio da će Ministarstvo sprovoditi niz aktivnosti u tom pogledu, te dodao da su današnji panel i diskusija prilika da se dobiju neke nove informacije o praksama upostavljanja koncepta pametnih gradova u regionu, ali i u Evropi, kao i da se vidi gdje se Republika Srpska tu uklapa.

Direktor kompanije “Prointer ITSS” Bojan Vujić rekao je da ova firma konstantno podržava digitalizaciju društva, čime se unapređuje način života građana.

– Ovdje smo došli da čujemo neka nova iskustva zemalja iz regiona, te najbolje evropske prakse, ali i da pokažemo kakva to rješenja ima `Prointer` i šta je to što mi možemo da ponudimo o temi pametnih gradova i elektronske uprave – istakao je Vujić.

On smatra da postoji dovoljno prostora koji se uz minimalna ulaganja može iskoristiti da se na savremen i moderan način, znatno unaprijedi i način života svih građana u BiH. Prema njegovim riječima, “Prointer” ima širok portfolio proizvoda, a ono što je nainteresantnije je projekat koji je firma provela u Poreskoj upravi Republike Srpske, a koji je direktno omogućio da se godišnje prikupi dodatnih 100 miliona KM poreza implementacijom jednog “Prointerovog” sistema.

Kada je riječ o konceptu pametni gradovi, Vujić je rekao da kompanija ima rješenja za pametne parkinge, elektronske građevinske dozvole, upravljanje rasvjetom i mnoga druga rješenja.

(A.E.)