Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Rajčević: Veliki izazovi pred resorom visokog obrazovanja

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da su pred resorom visokog obrazovanja veliki izazovi, koji će da unaprijede stanje u ovom sektoru.

Rajčević je na otvaranju Dana studenata banjalučkog Univerziteta, na kojem studira više od 17.000 studenata, ukazao na veliki posao na izradi nove vizije visokog obrazovanja s ciljem da se dođe do jednog modernog, fleksibilnog i dinamičnog sistema.

– Tu primarno mislim na javni sistem visokog obrazovanja, na naša dva javna univerziteta i na naše dvije javne visoke škole. Tu će i meni i Ministarstvu i Vladi biti potrebna podrška studentske populacije – istakao je Rajčević.

On je naveo da će studenti biti u epicentru interesovanja, od kojih se očekuje da po završetku studija ostanu, zasnuju porodice i budu pokretač i motor razvoja Republike Srpske, ne samo u ekonomskom, neko u svakom drugom smislu.

– Zato i namjeravamo da uradimo određene korake u ovom resoru. Pred nama su veoma ambiciozni planovi. Nadam se da ćemo u partnerskom odnosu, a imamo korektnu saradnju sa oba studentska parlamenta, zajednički doći do tih rješenja uz saglasnost akademske zajednice – naglasio je Rajčević.

Rajčević je podsjetio da je u ovoj godini iz budžeta Ministarstva izdvojeno oko četiri miliona KM, a odnosiće se na održavanje i poboljšanje studentskog standarda.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da je obrazovanje ključ uspjeha i najbolja investicija, te da će u saradnji sa institucijama i privrednici poboljšati uslove studiranja.

On je naveo da je u planu izgradnja novih prostora za fakultete, renoviranje i opremanje postojećih i dodatno uređenje prostora u oba kampusa.

– U okviru navedenih prostora planiramo formirati tehnološki park, koji bi služio kao mjesto gdje bi studenti, nastavnici i saradnici mogli da iznesu svoje ideje inovacije, a u saradnji Univerziteta i drugih privrednih organizacija bi bile realizovane – naveo je Gajanin i dodao da i od studenata očekuju brojne ideje.

On je napomenuo da su akademski građani, koji su završili Univerzitet u Banjaluci, uspješni u svom radu, u različitim privrednim subjektima i na različitim pozicijama u Srpskoj i inostranstvu.

– Svima je jasno da su studenti sastavni dio Univerziteta i da u njima vidimo svoju budućnost i budućnost Republike Srpske – istakao je Gajanin.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je od velike važnosti što u ovom gradu radi javni Univerzitet i da desetine hiljada mladih predstavljaju potencijal i kapacitet grada.

– Sasvim drugačije izgledaju gradovu u kojima žive studenti i univerziteti od onih koji to nemaju – rekao je Radojičić.

On je podsjetio da se u Banjaluci održava manifestacija “Proljeće u Banjaluci”, koja traju dva mjeseca, od 10. aprila do 10. juna, i obuhvata više od stotinu događaja.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić najavio je da će u narednih deset dana, koliko traju Dani studenata, nastojati da dočaraju svu ljepotu studiranja u Banjaluci.

– Ove godine pripremili smo 19 aktivnosti, kao što su sportska takmičenja, takmičenja u znanju, konferencije, ali i zabavne aktivnosti, kao što su kino na otvorenom i koncerti – rekao je Babić.

On je istakao “Festival fakulteta” koji će biti održan prvi put, a cilj je da sugrađanima i gostima predstave svaki fakultet Univerziteta pojedinačno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO