Politika

RASKOL KVARI SREĆU Nestorović ratuje sa pokretom "Mi - Glas naroda", doktor ima 4 miliona razloga za svađu

Nedjeljama unazad javnost zabavljaju turbulencije u pokretu "Mi - Glas naroda" koje su na kraju rezultirale raspadom.

RASKOL KVARI SREĆU Nestorović ratuje sa pokretom "Mi - Glas naroda", doktor ima 4 miliona razloga za svađu
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

Sada već bivši lider te skupine Branimir Nestorović žalio se da je odlasku kumovalo i to što je otkrio da su pojedinci raspolagali novcem njemu iza leđa, a ako zagrebemo ispod površine, jasno je da je imao skoro četiri miliona evra razloga da bude ljut. Upravo toliko će im se u naredne četiri godine sliti na račun za rad u Skupštini Srbije, odnosno čak 6. 215 evra po poslaniku.

I to je najmanji iznos na koji mogu da računaju.

Svakako će dobiti značajno više, jer će se budžet povećavati i tokom ove i narednih godina. Raspodjela tog novca po izbornim listama zavisi isključivo od broja dobijenih glasova – rekao je Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Na decembarskim izborima grupa građana “Mi – Glas naroda”, sa Nestorovićem na čelu liste, napravio je politički bum jer su kao potpuni autsajderi na političkoj sceni osvojili čak 4.69 odsto odnosno 178.830 glasova. U Skupštini će imati 13 poslanika.

Tako im, prema podacima Transparentnost Srbija, za rad u Skupštini Srbije od početka rada novog saziva, sleduje ukupno 80.800 evra mjesečno na ime redovnog finansiranja.

To znači da će dobijati: 6.215 evra po poslaniku mjesečno, 969.600 evra godišnje, 3.878.400 evra za četiri godine.

Tu međutim, nije kraj, uz taj novac, treba uračunati i 500.000 evra koji su dobijeni na ime troškova kampanje.

Raskol sreću kvari

Istina, sreću kvari to što su poslije raskola kada su Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić otišli na jednu, a preostalih pet osnivača pokreta na drugu stranu. Izvjesno je da će od jednog poslaničkog kluba nastati dva.

Prestrojavanje je i dalje u toku, i jedna i druga struja tvrdi da ima više poslanika.

Nestorović kaže da ima “većinu” u Narodnoj skupštini, tačnije sedam poslanika, što znači da suprotan tabor broji šest članova.

To znači da će mjesečno dobijati minimum 43.400 evra na ime redovnih troškova.

Kada se poslažu sve ove finansije, ne čudi što svjedočimo ekspresnom raspadu pokreta “Mi” poslije kojeg Nestorović najavljuje osnivanje novog pokreta.

“Radili su mi iza leđa”

Kao jedan od razloga, Nestorović je upravo naveo to što su mu radili iza leđa i da je kap koja je prelila čašu bio je poziv čovjeka iz agencije koji im vodi knjige i koji je tom prilikom rekao da su neke stvari nezakonite, ali da nije želio da kaže šta.

Pročitajte još

– U utorak sam na sastanku rekao osnivačima da neću da išta bude tajno i da hoću da znam za šta se troši novac. Takođe, u petak poslije skupa u Pančevu dogodila se neprijatna scena, kada je Stanojević nasrnuo na Pavića rekavši mu: “Razbiću te jer si rekao da ja uzmem pare” – rekao je on.

Lomovi u pokretu “Mi – Glas iz naroda” postali su javni prilikom predaje lista za parlamentarne i beogradske izbore u staroj zgradi Narodne skupštine kada je Aleksandar Jerković sa svojim saborcima upao u objekat i ušao u klinč sa ostalim članovima pokreta. U tom trenutku su htjeli da odustanu od predaje potpisa za beogradsku listu.

“Mi” vs “Pravi Mi”

Već sutradan, kako je pričao Nestorović, prekinuli su kontakt sa Jerkovićem da bi sukob prerastao u gotovo svakodnevno prepucavanje krajem januara.

Onda je kao grom iz vedra neba dan poslije odlaganja sjednice Skupštine grada odjeknula vijest da Nestorović i Pavić napuštaju pokret “Mi – Glas iz naroda” i to zato što je poznati dječiji pulmolog, koji u javnosti ima nadimak “Doktor Haos”, tražio da bude predsjednik pokreta, ali za to nije dobio podršku.

Nakon toga, pokret se oglasio saopštenjem u kome tvrdi da bez obzira na odlazak Nestorovića i Pavića nastavlja sa svojom politikom i transformacijom u političku stranku. Njime će rukovoditi Vijeće Pokreta koje čini pet osnivača – Siniša Ljepojević, prof. dr Mitar Kovač, prof. dr Jovan Janjić, Branko Pavlović i Dragan Stanojević.

– U radu Pokreta sve ostaje po starom i planirani ciljevi se ostvaruju – piše, između ostalog, u saopštenju, piše Blic.

Onda je Nestorović rekao da osniva novi politički pokreti da će se zvati “Pravi Mi”. Pokret će navodno imati sedam osnivača, među kojima su, pored Nestorovića, Aleksandar Pavić, dr Borislav Antonijević, Branko Lukić, Milovan Bajagić, Jelena Pavlović i Bogdana Koljević Grifit.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije