Svijet

RASTE BROJ ŽRTAVA "Kenet" odnio pet života, obilna kiša DONIJELA NEVOLJE

Broj žrtava ciklona “Kenet” koji je pogodio Mozambik povećan je na pet, a obilna kiša i danas pada što povećava bojazan od poplava, rekao je portparol UN.

RASTE BROJ ŽRTAVA "Kenet" odnio pet života, obilna kiša DONIJELA NEVOLJE
FOTO: TANJUG/AP

Broj žrtava u Mozambiku je sada pet – rekao je Savijano Abru, portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnim pitanjima u južnoj i istočnoj Africi.

On je dodao da humanitarne agencije pokušavaju da dođu do zabačenih i blokiranih područja.

Ciklon “Kenet” koji nosi vjetrove koji duvaju brzinom od 280 kilometara na čas, druga je snažna oluja koja je pogodila ovu zemlju u posljednjih šest sedmice.

Hiljade kuća je uništeno, elektro vodovi su oštećeni, a nizinska područja su praktično pod vodom.

Ciklon je ranije odnio tri života na Komorima prije nego je pogodio Mozambik, koji se i dalje oporavlja od udara ciklona “Idai”, koji je uništio luku Beiru i odnio više od 1.000 života širom južne Afrike.

Organizacija Svjetski program hrane upozorila je da će ciklon “Kenet” narednih dana donijeti još više kiše zbog čega su moguće poplave i klizišta.

Skoro sve kuće na ostrvu Ibo su uništene, rekli su zvaničnici, dok je velika materijalna šteta pričinjena u susjednoj kopnenoj oblasti Makomiji. Oko 30.000 ljudi u Mozambiku je raseljeno.