Društvo

RASTE NAPETOST NA KOSOVU Radojević: Srbi će reagovati nakon prve izrečene kazne zbog tablica

Gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Milan Radojević izjavio je da se u tom gradu osjeća napetost zbog odluka Prištine o preregistraciji vozila, ali da Srbi na KiM neće promijeniti stav i odreći se registarskih tablica koje izdaje Srbija.

RASTE NAPETOST NA KOSOVU Radojević: Srbi će reagovati nakon prve izrečene kazne zbog tablica
FOTO: DJORDJE SAVIC/EPA

On je naglasio da će uslijediti odgovor Srba sa Sjevera KiM nakon prve izrečene kazne zbog neizvršene preregistracije.

Radojević je istakao da Srbi na KiM nisu prijetnja nikome, da nikoga ne ugrožavaju i da je sloboda kretanja svima zagarantovana, kako predstavnicima međunarodne misije tako i svim ljudima koji se kreću sjeverom KiM, te da isto traže i za sebe.

– Ne želimo da nas iko ograničava, da nam nameće uslove i ograničenja. Samim tim, odgovor Srba biće isti kao i svaki put od septembra prošle godine kada je Kurti krenuo sa insistiranjem na preregistraciji vozila – rekao je Radojević za Tanjug.

On kaže i da sve zavisi od budućih poteza Prištine.

– Ako nastave sa jednostranim potezima koji će rezultirati još većim pritiskom i izricanjem kazni, sigurno će biti reakcije. Mi nećemo dozvoliti bilo kakvo oduzimanje vozila. Mi smo svoji na svome i želimo da živimo život dostojan čovjeka, tako da će se i sutra Srbi ponašati kao da je normalan radni dan – rekao je Radojević.

Pročitajte još

On kaže da ne iznenađuju jednostrani potezi Prištine jer je to, kako ocjenjuje, postala praksa Aljbina Kurtija i njegovih ministara.

Srbi su, s druge strane, kako navodi, u prethodnom periodu konstantno apelovali na međunarodnu zajednicu, ministre Kvinte i pregovarača Miroslava Lajčaka da je ta odluka nesprovodiva u praksi iz više razloga, a osnovni je kršenje Briselskog sporazuma.

– Priština je jednostranim aktom 2020. ukinula KS tablice koje su do tada postojale i samim tim poništila Sporazum o slobodi kretanja. Tim odlukama kojima se pokušava ukinuti postojanje tablica KM i ostalih registarskih tablica koje izdaje Srbija zaista se otežava kretanje Srbima – ističe gradonačelnik.

Radojević navodi da je za Srbe izuzetno važno kako će se ponašati međunarodna zajednica kada počne sprovođenje odluke, kao i da ne može da zamisli da će ona ostati nijema u tim trenucima.

Naveo je i primjer da je prištinska policija kaznila sa 150 evra sanitet koji se kretao sa KM tablicama.

Registarske oznake su samo vrh ledenog brijega, kaže Radojević i dodaje da je posljednjih mjeseci pritisak vlade Aljbina Kurtija na Srbe na KiM sve veći i veći.

– Ne smijemo zaboraviti da su Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova uzurpirali privatno vlasništvo u opštinama Zubin Potok i Leposavić, koje su koristili za izgradnju baza koje mogu imati isključivo vojnu namjenu i u kojima je veliki broj pripadnika policije i specijalnih jedinica. Imamo veliki broj primjera maltretiranja građana, kakvih nigdje nema sem ovdje na KiM – navodi Radivojević.

Pročitajte još

Naglašava da Srbi ne očekuju nikakvu zaštitu od Kurtija, ali da očekuje od međunarodne zajednice da preduzme mjere prema Prištini.

– Slična saopštenja smo vidjeli početkom godine kada je Kurti onemogućio glasanje na referendumu i izborima koje je organizovala Srbija. Zato sada očekujemo konkretnu akciju. Međunarodna zajednica ima širok spektar mogućnosti koje može da preduzme prema Prištini, pa očekujemo da to i urade prije nego što situacija izmakne kontroli. Apelujemo da se sva otvorena pitanja riješe u Briselu i da to bude kompromisno rješenje – poručuje gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

Јedina zaštita su nam, zaključuje Radojević, Srbija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i naš pregovarački tim.

– Јedino gledamo ka Beogradu i našem državnom vrhu. Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićom i nedavno smo razgovarali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Postigli smo konsenzus i dobili garancije da će Srbija ostati uz nas i da neće dozvoliti bilo kakvo protjerivanje ili pogrom srpskog naroda – kazao je Radojević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije