Politika

RASTE PRITISAK STRANACA NA SRPSKU "Opravdano postojanje bonskih ovlaštenja"

Pritisak međunarodne zajednice na političke predstavnike RS sve je veći; dok Valentin Incko prijeti bonskim ovlaštenjima zvaničnicima Srpske, iz ambasada EU, OEBS i SAD upozoravajuće pismo je stiglo na adrese Srba zaposlenih u institucijama BiH, jer su se odazvali na sastanak koji su sazvali Milorad Dodik i Zoran Tegeltija.

RASTE PRITISAK STRANACA NA SRPSKU "Opravdano postojanje bonskih ovlaštenja"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Portal „Argumenti” objavio je da su na adresu srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, koji su prisustvovali sastanku koji je sazvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Zoran Tegeltija povodom odluke Ustavnog suda BiH, počela da stižu prijeteća pisma. Pisma su potpisali ambasador EU u BiH Johan Satler, šef OEBS u BiH Ketlin Kavalek i otpravnik poslova američke Ambasade u Sarajevu Elen Džermejn.

U pismu se navodno učesnici sastanka opominju da kao rukovodioci tih službi moraju da budu nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

SNSD odbacuje kao akt pritiska pismo upućeno srpskim zaposlenicima u organima BiH. Smatramo to kršenjem Bečke konvencije, miješanjem u unutrašnje stvari BiH i tražićemo od njihovih centrala da se izjasne. Dakle, oni ovim derogiraju prava najviših zvaničnika u BiH da organizuju radne sastanke – rekao je predsjednik SNSD Milorad Dodik.

On je izjavio da američki predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer „čini sve da dobije punu međunarodnu koaliciju da bi kaznili RS“.

– Mir u RS neće biti ugrožen, ali nećete nas eliminisati iz političkog djelovanja. Mi ne možemo da prihvatimo da ispadnemo glupi kao narod. Ili će BiH biti dio i našeg aranžmana, ili je neće biti. Preduzimajte sankcije koliko hoćete – poručio je Dodik.

Pročitajte još

Kada je riječ o prijetnji bonskim ovlaštenjima, Srpskainfo je dobila odgovor iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

– Visoki predstavnik želi podsjetiti da bonska ovlaštenja nisu korištena osam godina, ali da učestali napadi usmjereni protiv Opšteg okvirnog sporazuma za mir opravdavaju njihovo daljnje postojanje – rekli su u OHR nakon što je Incko najavio mogućnost korištenja bonskih ovlaštenja protiv Milorada Dodika i poslanika NSRS, a Dodik odgovorio da su ta ovlaštenja prošlost.

OHR smo pitali za komentar Dodikovih tvrdnji, ali i koje konkretno zemlje članice PIK podržavaju upotrebu bonskih ovlaštenja, koja većina u Upravnom odboru PIK je neophodna da bi visoki predstavnik koristio sankcije, te da li u ovo trenutku postoji razlog da se uvedu sankcije i protiv nekih političara iz FBiH. Konkretne odgovore nismo dobili. Umjesto toga, u OHR kažu da su visoki predstavnik i Upravni odbor PIK jasno predstavili svoje stavove.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Visoki predstavnik podsjeća da je Upravni odbor PIK u posljednjem komunikeu podsjetio sve strane na njihovu obavezu da se u potpunosti pridržavaju Mirovnog sporazuma, svih njegovih Aneksa i odluka visokog predstavnika. Upravni odbor PIK ponovo je potvrdio svoje nedvosmisleno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, te ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da pravno postoje samo po osnovu Ustava BiH – kažu u OHR.

Dodaju da je Upravni odbor PIK podsjetio organe vlasti BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju provesti.

– Upravni odbor PIK takođe je ponovio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguravanju potpunog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir i provođenju njegovog mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, koji ostaje nepromijenjen, istovremeno naglašavajući da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente za osiguranje poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir. Visoki predstavnik nema ništa za dodati na ovu izjavu – poručuju iz OHR.

OHR: RS nema pravo na jednostrano povlačenje

U OHR podsjećaju da Srpska nema ovlaštenja da se jednostrano povuče iz reformi koje su provedene u skladu s Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma, koji je Ustav BiH.

– Te reforme je podržao Upravni odbor PIK, Savjet bezbjednosti UN i šira međunarodna zajednica, pri čemu su veliku većinu ovih reformi ratifikovali entitetski i državni parlamenti. Svako poništavanje rezultata ovih reformi predstavljalo bi ugrožavanje ekonomske i političke stabilnosti BiH, te bi ugrozilo sposobnost BiH da ispuni svoje postojeće međunarodne obaveze – navode u OHR.