Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RAT HULIGANA NA ULICAMA BEOGRADA Tinejdžer nova žrtva obračuna “Invalida” i Radovaca koji traje još od DEVEDESETIH

Hronika
Autor:

Foto: Shutterstock

Naizgled banalni sukob oko ukradene navijačke zastave transformisao se u divljački napad na dvojicu maloljetnika – jedan od njih se i danas bori za život. Sukob ovih grupa, međutim, ima bogatu istoriju i komplikovanu pozadinu…

Dvojica navijača sa Voždovca, Vuk Milović (18) i Ognjen Knežević (22) uhapšena su zbog sumnje da su u nedjelju uveče poslije utakmice FK Torlak brutalno pretukla mladića M. M. (16) i njegovog druga. Milović i Knežević nisu jedini učesnici brutalne tuče i da za ostalima policija i dalje traga, jer su uhapšene još dvije osobe.

Ovaj napad huligana dogodio se u nedjelju uveče tokom utakmice koja se igrala na stadionu Fudbalskog kluba Torlak u Kumodražu. Grupa maskiranih muškaraca napala je dvojicu šesnaestogodišnjaka motkama i brutalno ih pretukla. Jedan od njih, M. M. tada je zadobio teške tjelesne povrede.

Uhapšeni Milović i Knežević, kako se sumnja, pripadnici su navijačke grupe “Invalidi Voždovac”, dok je pretučeni mladić iz grupe “Nomadi”.

– Sumnja se da je motiv prebijanja mladića raniji sukob oko navijačke zastave koja je ukradena grupi “Invalidi” tokom jedne utakmice – objašnjava izvor “Blica”.

Rat zbog zastave

Ovaj sukob samo je jedan u nizu koji među navijačkim grupama na Voždovcu traje od devedesetih godina. Navijačka grupa “Nomadi” nastala je 2005. godine i uglavnom su je činili navijači FK Rad. S druge strane, navijačka grupa “Invalidi Voždovac” postoji od 1991. godine i čine je osobe mahom sa Voždovca i iz naselja Medaković, ali i iz drugih dijelova grada.

Istorija sukoba “invalida” i radovaca turbulentna je. “Nomadi”, koje čine uglavnom radovci iz Kumodraža, oteli su zastavu “invalidima” na fudbalskoj utakmici Torlak – Voždovac. Zastava je kasnije zapaljena na utakmici koju je OFK Beograd igrao protiv Rada pošto su navijači OFK Beograd i navijači Voždovca bratske grupe. Tu akciju “nomada” predvodio je ubijeni Dušan Grijak, vođa “nomada”, ali i navijač Rada.

Grijak je, upucan u navijačkoj tuči u bašti Sava centra nakon jedne žurke u junu 2012. , ali za to ubistvo niko nikada nije osuđen. Mladići i djevojke koji su svjedočili tuči i upucavanju sutradan se “ničega nisu sjećali.”

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

KRVAVA ISTORIJA

Navijačka grupa “Junajted fors” (okosnica navijača Rada) ima svoje podgrupe, a najpoznatije su “Nukleo”, “Gvozdeni odred”, “Odred 18”…

Inače, radovci i “invalidi” u ratu su od devedesetih godina. O tome koliko je njihov sukob ozbiljan svjedoči i jedno ubistvo iz avgusta 2005. godine. Pripadnici grupe “Junajted fors” (podgrupa “Nukleo”) upali su u voz u Rakovici kada su “invalidi” išli na gostovanje. Bojan Hrvatin, zvani Fabul, izbo je Bojana Majića (“Invalidi Voždovac”, podgrupa “Zmajevi”), koji je od povreda preminuo. Osuđen je na 30 godina, nakon čega mu je smanjena kazna na 15 i na slobodu bi trebalo da izađe za dvije godine. Tome u čast na utakmicama se širi transparent na kom se odbrojavaju godine koje su mu preostale u zatvoru i kada će se vratiti na tribinu.

INCIDENTI RADOVACA

Oktobar 2016. – Nekoliko mladića je uhapšeno zbog sumnje da su napali policijskog službenika Vladicu Mitića, pripadnika Interventne jedinice. Policajac je zadobio dvije ubodne rane, jednu u stomak, drugu u butinu i više udaraca u glavu.

Septembar 2015. – Organizacija “Labris” saopštila je da su navijači FK Rad brutalno napali i pretukli četiri pripadnice LGBT populacije, među njima aktivistkinju “Labrisa” književnicu Dragoslavu Barzut.

Februar 2015. – Tokom utakmice protiv Novog Pazara, u 16. kolu Superlige Srbije, zapalili zastave Albanije i Turske.

April 2012. – Viktor M. (29) iz Beograda uhapšen je zbog sumnje da je sa saučesnikom upao u stan Vladimira V. u Novom Sadu i polio ga sirćetnom kiselinom, a zatim mu ukrao sat.

Oktobar 2005. – Navijač FK Bežanija Golub Baćević vraćajući se s utakmice svog kluba ubijen je u autobusu GSP Beograd. Njega su sačekali radovci i izboli ga nožem.

Avgust 2005. – Bojan Hrvatin, član “Junajted forsa”, nožem u stomak usmrtio Bojana Majića u Rakovici.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO