Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“RAT U NASTAVCIMA” Ispovijest hirurga koji je bio dežuran 1999. na dan kada je NIŠ ZAVIJEN U CRNO

Društvo
Autor:

Foto: I. Anđelković/RAS Srbija

Sjećam se tog strašnog dana kada je u jednom naletu u Klinički centar stiglo toliko povrijeđenih da je trebalo u istom momentu 15 operacionih sala, a to nismo imali.

Dovozili su ranjenike, sa otkinutim rukama, teško povrijeđene, zbrinjavali smo ih kako smo znali i umjeli, na hodniku, u sobi, u sali, gdje god, priča 20 godina od bombardovanja za Blic, sadašnji direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg dr Miodrag Lazić.

Godine 1999. predvodio je jednu od dvije hirurške ekipe, kao ljekar sa već četiri godine ratnog iskustva na teritoriji BiH.

“Milosrdni anđeo” nije štedio Nišlije, naročito tog 7. maja 1999. kada je “odlučio” da Niš zavije u crno, bilans dana bio je 16 mrtvih, 18 ranjenih.

– Za mene je to bio rat u nastavcima, jer sam od 1992. do 1996. vodio srpsku bolnicu u Sarajevu i znao sam šta nas čeka. Tako da kada sam čuo prve priče o bombardovanju, krenuo sam sa pripremama iako nisam mogao da vjerujem da će se to zaista desiti. Sjećam se kada sam rekao da na spratove donesemo burad sa vodom, gledali su me u čudu, jer nisu znali kako to izgleda, nažalost, ja jesam, i tako smo krenuli od običnih stvari – priča dr Lazić.

Kaže da je bombardovanje, koje je u Srbiji počelo 24. marta 1999. godine, jednako pogibiji i strahu.

– Morali smo da radimo bez razmišljanja, dežurali smo 24 sata dnevno i smjenjivali se, ali kada je bilo alarmantno, dolazili smo svi – kaže dr Lazić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO