Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RATOVAO SA TERORISTIMA Albanac sa Kosmeta priznao da je član Islamske države

Hronika
Autor:

Foto: Mohammed Saber/EPA/RAS Srbija

Agon Misini (29) iz opštine Gnjilane priznao je da je kao član takozvane Islamske države organizovao i učestvovao u terorističkim aktivnostima.

On se u petak izjasnio krivim za terorizam, prenosi BIRN i navodi da je Specijalno tužilaštvo 7. novembra podiglo optužnicu protiv Misinija, koji je vraćen na Kosovo iz Sirije i koji se kao član terorističke organizacije ID borio na Bliskom istoku.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je Misini dobrovoljno napustio KiM u julu 2015. godine, kako bi otišao u Siriju.

On je u Siriju otputovao preko Grčke, koristeći falsifikovani pasoš osobe iz Skoplja, a zatim je otišao do turske granice.

U optužnici se navodi da se nakon dolaska u Siriju pridružio ID, gdje je nakon taktičke obuke učestvovao u ratnim sukobima na strani ID.

Uhapsile su ga kurdske snage u julu 2017. godine, u aprilu 2019. je vraćen na KiM.

Specijalni tužilac Afrim Šefkiu pozvao je sud da donese osuđujuću presudu i podsjetio na otežavajuće okolnosti, težinu i sebičluk optuženog, strah koji je on izazvao kod drugih građana, a posebno istakao video snimak sa inkriminušućim sadržajem.

Prema riječima Šefkiua, nada se da će stroga kazna spriječiti druge osobe da učestvuju i organizuju teroristička djela.

Misinijeva odbrana navela je olaakšavajuće okolnosti koje bi trebalo da se uzmu u obzir, porodičnu situaciju, kao i to da je ovo njegov prvi sukob sa zakonom, ali i činjenicu da je Misini otkrio imena drugih članova ID i izrazio kajanje.

Presuda bi trebalo da bude saopštena sutra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO