Banjaluka

RAZMIJENILI KREATIVNE IDEJE Mali ekolozi iz Kozarske Dubice posjetili Skupštinu grada

Odborničke rasprave u Skupštini danas je zamijenila dječija graja i bezbroj kreativnih ideja malih ekologa iz Kozarske Dubice, koji su u sklopu nagradnog izleta posjetili i najveći grad Srpske jer su osvojili prvo mjesto na konkursu “Otpadom ukrasi, planetu spasi 4”.

RAZMIJENILI KREATIVNE IDEJE Mali ekolozi iz Kozarske Dubice posjetili Skupštinu grada
Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

Male velike goste,  interesovalo je kako funkcioniše i izgleda gradski parlament a vodič im je bio njegov predsjednik Zoran Talić.

Meni je danas čast i zadovoljstvo da ugostim ove predivne male ljude. Važno je da se mlađe generacije uključe u ekologiju i da od malih nogu razvijaju svijest o sredini u kojoj žive. Pohvalio bih i rad učiteljica koje kroz jedno predivno druženje uče osnovce kako treba da se odnose prema prirodi, svome gradu i svojoj državi. Zadovoljstvo je slušati sve ove predivne ideje i vrata Banjalučke skupštine će im uvijek biti otvorena – rekao je Talić.

Prvo mjesto, zasluženo su osvojili mali kreativci koji su od recikliranog matrijala napravili “HobOTPADnicu” i “Srećne labudove”.

Učiteljica  IV 1 O.Š. Vuk Stefanović Karadžić iz Kozarske Dubice Danijela Trkulja, objasnila je  kako su došli do pobjedničke ideje.

– Pričajujući sa djecom uočili smo da je na našoj planeti najviše plastičnog otpada koji se godinama taloži, vidjeli smo koliko on šteti i uništava i biljni, a naročito životinjski svijet. Djeca su sa zaprepašćenjem gledala slike kornjača, riba zarobljenih u plastične kese i flaše. Razmišljali smo koju bismo životinju mogli napraviti, a da pritom iskoristimo mnogo flaša. Tako smo i došli na ideju da napravimo hobotnicu, koja je sastavljena od 35 flaša, pa smo je i nazvali „HobOTPADnica – rekla je Trkulja.

Svoje iskustvo podijelila je i učiteljica IV 2 Slađana Kos Ivković koja je sa svojim učenicima napravila Srećne labudove.

– Na ideju da to budu dva srećna labuda u čistom jezeru, došli smo na osnovu razgovora o svim nevinim bićima koja stradaju zbog nesavjesnog odlaganja otpada, te smo zamislili jedno čisto jezero sa dva srećna labuda koja spokojno plove u njemu. Prvo smo sakupljali flaše, svako od učenika je donio koliko je imao, a nakon toga smo krenuli, zajedničkim snagama, da napravimo što ljepši rad. Zaista smo uživali dok smo ga stvarali – rekla je Ivković.

Nagradni izlet za školarce iz Kozarske Dubice, u sklopu kojeg su osnovci posjetili Gradski parlament, organizovao je Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta u Banjaluci i Udruženje Ekosfera uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine.

Prema riječima profesorke Slobodanke Pavlović akcija „Otpadom ukrasi, planetu spasi!”, ima za cilj da kroz stvaralaštvo, zabavu, sport i druženje kod djece svih uzrasta razvija odnos prema ekološkim temama, zdravlju i čistoći.

Scroll Up