Politika

RAZOČARAN IZOSTANKOM NAPRETKA U PRAVOSUĐU Satler održao sastanak sa članovima VSTS

Nakon što je Evropska komisija objavila paket proširenja i izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Satler predstavio je danas Visokom sudskom i tužilačkom savjetu glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

RAZOČARAN IZOSTANKOM NAPRETKA U PRAVOSUĐU Satler održao sastanak sa članovima VSTS
FOTO: SULEJMAN OMERBASIC/ EVROPSKA KOMISIJA U BIH
Sastanak Satlera sa članovima VSTS

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTS, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Satler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu.

– Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja! – izjavio je Satler.

On je pozvao članove VSTS da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa.

Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u pravosuđu BiH.

– To se mora promijeniti – naglasio je Satler tokom sastanka.

FOTO:  SULEJMAN OMERBASIC/ EVROPSKA KOMISIJA U BIH
FOTO: SULEJMAN OMERBASIC/ EVROPSKA KOMISIJA U BIH
Sastanak Satlera sa članovima VSTS

On je, takođe, istakao da je u Izvještaju EK vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, kako navodi Satler, takve provjere trebaju biti popraćene spoljnim nadzorom.

– U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTS. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti BiH na njenom putu ka EU. Pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi VSTS rade proaktivno i vode svojim primjerom – istakao je Satler.

On je ponovio riječi nezavisnog pravnog stručnjaka EU Rajnharda Pribea, koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”.

– Krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS, na što se Savjet i obavezao – saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Dodaje se da se Satler zahvalio VSTS za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

To je, kako se dodaje u saopštenju, primjer prepoznavanja problema, koje VSTS treba češće pokazivati javnosti.