Društvo

REAGOVANJE NA RUBRIKU "GUBITNIK DANA" Marija Aničić-Zgonjanin: Niko ne smije uticati na nezavisnost sudija

Predsjednica Okružnog suda u Banjaluci Marija Aničić-Zgonjanin reagovala je zato što je u nedjelju, 27. oktobra, stavljena u rubriku portala Srpskainfo „Gubitnik dana“.

REAGOVANJE NA RUBRIKU "GUBITNIK DANA" Marija Aničić-Zgonjanin: Niko ne smije uticati na nezavisnost sudija
FOTO TV1/YOUTUBE

Prije svega, začuđuje tajming objave, jer se predsjednica suda proglašava gubitnikom dana u nedjelju, kad je neradni dan suda – navodi ona.

Podsjetimo, ona se našla u ovoj rubrici jer je sudija Okružnog suda u Banjaluci donio odluku da se Aleksandri Reljić vrati automobil, koji joj je oduzeo Osnovni sud u Prnjavoru, iako je načinila brojne saobraćajne prekršaje. Ova odluka izazvala je veoma negativne komentare u javnosti.

Marija Aničić-Zgonjanin navodi da u navedenom predmetu ona “nije uopšte postupila ni u kojem svojstvu, pa tako ni u svojstvu sudije, ni u svojstvu predsjednice suda”.

– Odluku je donio drugi sudija ovog suda, kao pojedinac. Isti je dao razloge zbog koji je donio navedenu odluku – ističe predsjednica Okružnog suda.

Ona je podsjetila na odredbu Zakona o sudovima RS, kojom je propisano da niko ne smije uticati na nezavisnost i nepristrasnost sudije pri odlučivanju u predmetima koji su mu dodijeljeni.

– Iz navedenih razloga, izražavam duboko nezadovoljstvo zbog takvog neprofesionalnog postupanja i nepoštovanja moje ličnosti i digniteta, ali i vrlo odgovorne funkcije predsjednika Okružnog suda u Banjaluci, koju obavljam – poručila je Marija Aničić-Zgonjanin.