Društvo

Reakcija ministra pravde BiH nakon ubistva mlade Mostarke: Radimo na uvođenju kazne doživotnog zatvora

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, povodom nasilne smrti Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih.

Reakcija ministra pravde BiH nakon ubistva mlade Mostarke: Radimo na uvođenju kazne doživotnog zatvora
FOTO: ARHIV/KLIX/RAS SRBIJA

On je u saopštenju naveo kako je dužnost države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti.

Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan događaj da bi nas podstakao da pooštrimo kazne za neka krivična djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere – istaknuo je ministar Grubeša.

On je naveo i kako se nada da će BiH odreagovati kao i cijeli region u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina “koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno”.

Pročitajte još

– Imamo priliku iskoristiti istraživanja i pozitivna rješenja u regiji s kojima dijelimo istu pravnu tradiciju i mentalitet, da spriječimo da se iste ili slične situacije ponavljaju u budućnosti. U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je kaznena politika veoma slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni, ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma nego naprotiv, ispod zakonskog minimuma. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima nego o njihovoj slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure – rekao je ministar Grubeša.

U saopštenju je navedeno i da je ministar pravde ranije u više navrata isticao, da bi propisivanje oštrijih kazni, za neke počinitelje postiglo svrhu i spriječilo ih da počine djela za koja je ta kazna zaprijećena, ali da bi to imalo efekat, sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći, kako bi potencijalni počinitelji bili svjesni prije izvršenja djela da ih i čeka ta kazna.

– Radna grupa koju je imenovao ministar pravde BiH napraviće analize našeg zakonodavstva koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela, odrazilo na kaznenu politiku i kriminal u BiH, a posebnu onu koja pogađa najosjetljivije segmente našeg društva, djecu, žene, stare i nemoćne. Ministarstvo pravde BiH će u skladu sa svojom ulogom poduzeti korake da se takva djela propišu i u zakonima drugih nivoa vlasti u smislu harmonizaciju propisa kako bi se ovakvim slučajevima pristupilo jedinstveno u BiH, kao što i društvo mora nastupiti – navedeno je u saopštenju.

(Avaz)