Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RECESIJA NA VIDUKU Njemačke kompanije masovno prelaze na kraće radno vrijeme

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Blizu pola miliona njemačkih kompanija prijavilo se za vladin program skraćenja radnog vremena, javlja Rojters.

Tokom marta se za program prijavilo oko 470.00 kompanija iz cijele zemlje, a najviše zahtijeva stiglo je iz sektora prodaje i ugostiteljstva, saopštilo je danas savezno Ministarstvo rada, prenosi Nova ekonomija.

Rad po skraćenom radnom vremenu je oblik državne pomoći koja omogućava poslodavcima da tokom perioda ekonomskog pada smanje broj radnih sati, kako bi zaposlene zadržali na plati, i ima široku upotrebu u industriji.

– To znači da će milioni zaposlenih moći da zadrže posao – izjavio je ministar rada Hubertus Hajl. On nije mogao da procijeni koliko će ljudi na kraju preći na kraće radno vrijeme, ali očekuje da će to biti “znatno više” nego tokom globalne finansijske krize 2009. godine.

Prema ministarstvu rada, prošle godine se za isti vladin program u prosjeku prijavljivalo 1.300 kompanija mjesečno, dok se tokom februara ove godine prijavilo 1.900 kompanija.

U proljeće 2009. na programu kraćeg radnog vremena bilo je oko 1,4 miliona radnika. Peter Vajs, stručnjak za tržište rada iz redova vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), rekao je za Rojters da bi se taj broj zbog pandemije mogao utrostručiti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO