Biznis

RECESIJA SVE AKTUELNIJA TEMA Šefovi vodećih američkih kompanija zabrinuti za ekonomiju, inflacija se vidi svuda

Moguća recesija sve je aktuelnija tema među direktorima S&P 500 kompanija.

RECESIJA SVE AKTUELNIJA TEMA Šefovi vodećih američkih kompanija zabrinuti za ekonomiju, inflacija se vidi svuda
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Uz izuzetak aprila 2020, čelnici kompanija ovog jula su raspravljali o usporavanju ekonomije više nego bilo kojeg drugog mjeseca u posljednjih pet godina. Kamatne stope bile su među pet najbrže rastućih tema poziva drugi mjesec zaredom, a česta tema bila je i inflacija, prenosi Bloomberg Adria.

U nastavku pročitajte šta su rekli direktori kompanija S&P 500:

Ekonomsko usporavanje

Morgan Stenli, glavni izvršni direktor Džejms P. Gorman: “Iako bismo mogli ući u neki oblik recesije… iskreno, u ovoj fazi nagađamo. Ali, mislim da je malo vjerovatno da će biti duboka i dramatična recesija, barem u SAD. Mislim da Azija malo zaostaje, zavisi od toga kako će se kovid proširiti i ponovno pojavljivati u nekim zemljama. A onda Evropa… trenutno se najteže bori zbog rata u Ukrajini, zbog pritiska na cijene gasa. Vidimo uticaj inflacije i veće nediskrecijske potrošnje u svim segmentima prihoda. Naime, prosječni potrošač troši 35 odsto više iz godine u godinu na gas i približno 6 odsto više na račune i druge nediskrecijske kategorije. Istovremeno, tek treba da uočimo povlačenje u diskrecionoj potrošnji jer putovanja i restorani rastu za snažnih 34 odsto na godišnjem nivou.”

Pročitajte još

JPMorgan Čejs&Co, glavni izvršni direktor Džejmi Dimon: “Potrošači su trenutno u izvrsnoj formi. Dakle, čak i ako uđemo u recesiju, oni u nju ulaze u puno boljem stanju nego što su bili. Inflaciono okruženje očito utiče na ponašanje potrošača, a vidjeli smo i pojačanu utakmicu za pažnju potrošača.”

Dženeral Dajnemiks korp., glavni finansijski direktor Džejson Aiken: “Ne možemo predvidjeti kada će i kako izgledati bilo koja vrsta usporavanja. Na tržištu se mnogo govori o kamatama, inflaciji, tržištu dionica, potencijalu recesije i tako dalje. Ali, da budem potpuno iskren s vama, još nismo vidjeli nikakav uticaj toga u smislu naše knjige narudžbi.”

Bejker Hjugs, glavni izvršni direktor Lorenco Simoneli: “Kad gledamo u drugu polovinu 2022. i 2023, tržišta nafte suočavaju se s neobičnim nizom okolnosti i izazova. S jedne strane, izgledi potražnje za sljedećih 12 do 18 mjeseci se pogoršavaju, budući da inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, a centralne banke agresivno podižu kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije. S druge strane, zbog godina nedovoljnog ulaganja na globalnom nivou i potencijalne potrebe za zamjenom ruskih barela, šira ograničenja snabdijevanja mogu realno da zadrže cijene roba na povišenim nivoima čak i u scenariju umjerenog smanjenja potražnje.”

FOTO: JUSTIN LANE/EPA
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Dženeral Motors ko., glavni finansijski direktor Pol Džakobson: “Ako pogledate inflaciju koju smo vidjeli u ovom tromjesečju, rekao bih da je otprilike 50 odsto uzrokovana robom, a druga polovina je otprilike podijeljena između logistike i drugih izazova u lancu snabdijevanja koje smo već vidjeli.”

Potrošnja

US Bankorp, glavni izvršni direktor Endru Cecere: “Ono što vidimo je da su potrošači i dalje u vrlo dobrom položaju. Imaju puno zaliha, mi imamo 2,5 triliona dolara viška ušteđevine u odnosu na nivoe prije pandemije.”

Mondelez Internešnal Inc., glavni izvršni direktor Dirk Van de Put: “Evropski potrošači i dalje daju prioritet potrošnji u trgovini namirnicama. Manje troše na druge kategorije, ali ne i na namirnice. Kućni brendovi nisu posebno u porastu; stvarno je malo dokaza da se to događa. Ono što vidimo jeste da se potrošači sve više prebacuju na diskontere.”

O troškovima rada

CSX korp, glavni izvršni direktor Džim Fote: “Naša sposobnost da zaposlimo i zadržimo nove radnike, što je ključno za poboljšanje naše usluge i rast poslovanja, ostaje izazov. Nismo sami u ovom problemu. Budući regruti imaju mnogo opcija za posao, a pandemija je imala dubok učinak na radne i životne preferencije zaposlenih. Naš proces zapošljavanja bio je stabilan, ali spor.”

Kvest Diagnostiks Inc., glavni izvršni direktor Elekt Džim Dejvis: “Nismo imuni na trenutno inflatorno okruženje i nosimo se s rastućim troškovima goriva i rada. Poput mnogih kompanija, veća fluktuacija zaposlenih u nekim kategorijama poslova utiče na našu sposobnost da dodatno povećamo produktivnost.”

Amerikan Erlajns Grup Inc., glavni izvršni direktor Robert Isom: “Kako gledamo naprijed, mislim da će se kao industrija plate pilota povećati. I to je nešto što će industrija u cjelini morati progutati”, piše Blic.

Prihvati notifikacije