Banjaluka

"RECITE JAVNO ONO ŠTO MISLITE" Udruženje "Pepretuum mobile" mlade uči vještinama govorništva

Mlade treba motivisati da kažu ono što misle i iza čega stoje, da donose svoje odluke, makar bile i loše jer samo tako mogu savladti životne lekcije.

"RECITE JAVNO ONO ŠTO MISLITE" Udruženje "Pepretuum mobile" mlade uči vještinama govorništva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poruka je studentkinje Fakulteta političkih nauka Aleksandre Đukić, koja je sa grupom vršnjaka učestvovala na radionicama o zagovaranju i javnom nastupu, u ogranizaciji udruženja “Perpetuum Mobile”. Mladi iz pet mjesnih zajednica Borika, Kočićevog Vijenca, Nove Varoši, Centar 1 i Lazareva, imali su priliku da kroz projekat “Novo mlado lice grada” nauče više o zagovaranju, javnom nastupu i artikulisanju svojih potreba.

U našem konzervativnom društvu navika je da ljudi mišljenje drže za sebe, mnogi ne vole da “izlaze” iz komforne zone i brzo odustaju od svojih odluka. Radionice su zato veliki podsticaj za mlade, dobar alat da naučimo kako da se izražavamo i da naše mišljenje vredi – kaže ova studentkinja sociologije.

Aleksandra smatra da umjesto senazacionalizma koji se popragira u javnosti, pažnju treba usmjeriti na dobre stvari koje radi omladina.

“Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice” je organizacija civilnog društva koja kroz edukativne, zagovaračke i istraživačke programe razvija zdrave životne vrijednosti mladih, podstiče građansku i političku participaciju, sa ciljem stvaranja odgovornijeg i pravednijeg društva.

U saradnji sa Gradom dio su i projekta Banjaluka ljudskog lica,  a u 16 srednjih škola realizuju radionice “,20.000 razloga da promovišemo zdrave stilove života” i “Kulturom dijaloga do zdravih životnih navika”.

Cilj je edukovati srednjoškolce o važnostima zdravih životnih stilova i važnosti prevencije nasilja. Obuka se radi po programu “Priručnika Y”, sa inovativnim pristupima u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova kod mladića i djevojaka, a koji je dobio evropsko priznanje 2017. godine. Zavšene su obuke vršnjačkih edukatora i profesora a u sljedećoj fazi slede radionice u četiri ciklusa u školama koje će proći hiljadu mladih.

Mladi naraštaji uče još i o osnovama debate, a nakon što razviju vještine govorništva u javnosti i vještine kritičkog mišljenja slijede i debatna takmičenja za učenike koja će biti organizovana u idućoj godini.

Tokom godine “Perpetuum” je realizovao i projekat u okviru kojeg su mladi iz nekoliko opština Federacije BiH boravili u Banjaluci i upoznali se sa kulturno-istorijskim i vjerskim znamenitostima grada. Iz projekta je proistekao dvadesetominutni dokumentarni film koji predstavlja Banjaluku u koju su svi dobrodošli.

Mlado lice grada

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

U Domu omladine sinoć je održana promocija projekta “Novo mlado lice grada povezuje…”, a predstavili su se upravo mladi koji su u proteklom periodu prošli obuke o javnom nastupu i zagovaranju.

Izvršni direkor organizacije “Perpetuum Mobile” Ilija Trninić kazao je da je prikazan i dokumentarni film “Tamo”, koji na malo drugačiji način prikazuje ovo društvo.

– Dakle, cilj programa jeste da se javnost upozna o različitim sadržajima i servisima koje pružaju organizacije civilnog društva u okviru “Banjaluke ljudskog lica”. Ovo je jedan dobar primjer saradnje Grada i udruženja građana – zaključio je Trninić.