Politika

"Referendumi će uvijek da lebde nad BiH" Stevandić o ekologiji, politici i Danu Republike

Gostujuću u emisiji "Crvena linija", na N1 televiziji, predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Sevandić izjavio je da su građani regiona, zahvaljujući medijima, danas informisaniji nego ikad ranije, što, kad su referendumi u pitanju, daje određenu težinu, više nego ikad prije, bilo da se radi o političkim ili ekološkim referndumima.

"Referendumi će uvijek da lebde nad BiH" Stevandić o ekologiji, politici i Danu Republike
FOTO: N1/SCREENSHOT

Ekolološka svijest je bitna, i u Republici Srpskoj, u Sloveniji i u Srbiji. Ali isto tako mora se posmatrati i razvoj, rast bdp-a, i napredak zemlje. U situaciji ekonomske nerazvijenosti, država ne može imati ni ekološke projekte, rekao je Stevandić.

Zbog toga, kako je dodao, ozbiljne države poput Srbije imaju svoje strategije razvoja, kako bi zaustavili odliv stanovnišva, te zbog toga i Srbija u zadnjih par godina ima više investicija nego prije dvadeset godina.

Govoreći o referendumima u Republici Srpskoj, Stevandić je rekao da se referendumi moraju što češće koristiti, s tim da politički referendumi moraju da ovise i o geopolitičkoj situaciji, jer nije tajna koji su stavovi Republike Srpske, već je pitanje kad te stavove treba ostvariti.

– Referendumi će uvijek da “lebde” u Bosni i Hercegovini, upravo zbog problema koje ona ima, a koji nastaju zbog megalomanije s bošnjačke strane. Uviđamo dvostruke standarde međunarodne zajednice, bilo kad je u pitanju politika, bilo kad je u pitanju ekologija, kad su u pitanju Albanci i kad su u pitanju Srbi, gdje se jednima dozvoljava referendum koji nije u skladu sa zakonima, dok drugima se legitimni referendumi osporavaju – istakao je Stevandić.

S druge stane, kako je dodao, pitanje je koliko bi međunarodnoj zajednici smetala gradnja Bloka 7 u Tuzli, da je umjesto kineske kompanije, radi neka evropska.

– Nikom nije smetala izgradnja “Ju-es stila” u Smederevu, dok se upliv kineskog kapitala sad smatra problemom – podsjetio je Stevandić.

On je posebno istakao da je referendum o 9. januaru, Danu Republike Srpske, pokazao da je Republika Srpska demokratska i da ima kapacitet sprovođenja i ostvarivanja referenuma koji su po zakonu i ustavu.

– Uviđa se ironija osporavanja 9. januara, kad je donešena legitimna odluka, i slavljenja 1 marta, kad su u Sarajevu ubijeni srpski svatovi. O pitanjima Bosne i Hercegovine odlučuje saglasnost svih, dok o entitetskim pitanjima odlučuju entiteti – poručuje Stevandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu