Politika

"Reformski zakoni približavaju BiH na putu ka EU" Konaković se sastao sa ministrima zemalja članica Američko-jadranske povelje

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je danas u Njujorku na sastanku sa ministrima zemalja članica Američko-jadranske povelje da su nedavno usvojeni reformski zakoni koraci koji BiH približavaju EU.

Elmedin Konaković u Njujorku
FOTO: SRNA

Konaković je rekao da je ključno da partneri EU prepoznaju i priznaju tu činjenicu, uvide napredak i da budući izvještaji Evropske komisije pokrenu BiH prema paketu proširenja.

– Potrebno nam je razumijevanje i međusobno pomaganje u zajedničkim, ali i pojedinačnim ciljevima koji vode u EU porodicu – rekao je Konaković.

Pročitajte još

On je dodao da je sastanak sa ministrima zemalja članica Američko-jadranske povelje potvrda volje i spremnosti regije Zapadnog Balkana da intenzivira dalju saradnju, reafirmiše partnerstvo u duhu poštovanja dobrosusjedskih odnosa i zajedničkih interesa.

Konaković, koji prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN, rekao je da je region Zapadnog Balkana u posljednje dvije decenije postigao značajan napredak iako je imao mračnu poslijeratnu stvarnost, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

– Tada se činilo nemoguće dovesti u savez zemlje Zapadnog Balkana. Sada su Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija članice NATO, Hrvatska je članica i NATO saveza i EU. BiH je zemlja kandidat za članstvo u EU i na tom putu napreduje, a saradnja BiH sa NATO savezom takođe doprinosi stvaranju naprednijeg i mirnog okruženja u regionu – rekao je Konaković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije