Politika

“REGION NE MOŽE DA ČEKA” Vučić, Zaev i Rama negoduju zbog tempa proširenja EU

Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije negodovali su zbog sporog tempa proširenja EU, zalažući se za međusobno otvaranje granica za putovanja i poslove, dok čekaju da ih Brisel primi u svoje okrilje, prenosi Fajnenšl tajms (FT).

“REGION NE MOŽE DA ČEKA” Vučić, Zaev i Rama negoduju zbog tempa proširenja EU
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV / INSTAGRAM

Znamo da postoji zamor u EU zbog proširenja. Treba da vidimo šta možemo da uradimo za sebe, šta možemo za naš narod, kako možemo da proširimo naše tržište – citirao je londonski list predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izrazio je frustraciju što “EU ne ispunjava svoja obećanja”, dodajući da “Skoplje treba da ubrza praktične koristi za njene državljane”.

Premijer Albanije Edi Rama uporedio je saradnju sa Briselom sa dijelom Semjuela Beketa “Čekajući Godoa”, u kojem se dva muškarca upuštaju u niz besmislenih razgovora, dok išcekuju dolazak nekoga ko nikako ne dolazi.

Balkanski “mini-Šengen” za putovanja i biznis, koji se prema pisanju londonskog lista ugleda na model EU o slobodnom putovanju, biće zvanično objavljen danas.

Uključivaće postepeno olakšavanje putovanja, brže “zelene linije” na granicama i smanjeno vrijeme čekanja za teretna vozila, kao i lakše dobijanje radnih dozvola.

Balkan ne može da čeka

Postoji nada da će zona, za koju je predsjednik Vučić rekao da će zaživjeti prije kraja godine, vremenom uključiti Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, dok ostaju otvorena vrata za Kosovo i Metohiju, čiji status je, kako navodi list, sporan.

Srpski lider, dodaje FT, izjavio je da balkanski region ne može više da čeka EU da ih ujedini, nakon etničkih i religioznih sukoba, kao i ekonomskih neuspjeha od raspada bivše Jugoslavije.

Države su napravile značajan napredak prije nego što ih EU primi u članstvo, u oblastima izbornih, sudskih i ekonomskih reformi.

FT podsjeća na izjavu Aleksandra Vučića da “kada ljudi budu imali veće plate, razmišljaće o boljim životima, a ne o sijenkama iz prošlosti”.

Sva trojica balkanskih lidera konstatovala su da su, dok čekaju na EU, SAD pružile punu podršku njihovim naporima.

– Balkan koji danas imamo može da bude najsjajniji, ako ne i jedini sjajan, primer američke spoljne politike – kazao je Rama, dodavši da “slobode koje danas uživamo na Balkanu su prije svega i prvenstveno njihovo čedo”.

Trojica lidera učestvuju u Skoplju na skupu regionalne inicijative za saradnju poznate pod nazivom “Mini Šengen”.

Prihvati notifikacije