Hronika

"Rekao da je dijete kod njegove strine" Ispovijest Ivane koja je otkrila gdje "otac monstrum" drži zarobljenu kćerkicu u kadi

Slučaj male Lane (8) koju je otac Uroš Pašajlić (38) držao zarobljenu u kadi, gladnu i žednu, zaključanu u kupatilu u stanu na Zvezdari u kojem je živjela sama, i dalje potresa Srbiju i dok se čeka epilog ovog nezapamćenog nasilja, u javnosti se pojavljuju novi detalji iz istrage.

Uroš Pašaljiš držao kćerku godinama u kupatilu
FOTO: OLIVER BUNIĆ, MUP / RINGIER/COMBO

Ivana L. devojka osumnjičenog koja je pretrpjela nasilje izjavila je i da dok je bila zarobljena zaključana u stanu, pokušala je da pronađe neke račune kako bi utvrdila tačnu adresu tog Uroševog iznajmljenog stana i uspjela je da pronađe i saopštila policiji taj podatak, kada je uspjela da pobegne iz stana i kada je sve i prijavila. A u taj stan nije išla nikad jer je Uroš govorio da je taj stan mali, i kada ga pita za dijete nervozno je reagovao i odgovarao joj da nije njeno dijete i da brine o svom djetetu – rekao je sagovornik iz istrage.

Za Telegraf je potvrđeno i da je Ivana izjavila da nije znala da je dijete samo u stanu.

Prema njenim riječima on ju je pretukao 19. marta, a ona je skupila snagu da pobjegne 5 dana kasnije i prijavi ga. Rekla je da nije smjela da izađe iz stana u Borči jer ga se plašila i da joj je glavom polomio nos. Takođe je navela da je saznala da ima kćerku koju drži zaključanu u stanu na Zvezdari i koja tamo sama živi, ima 8 godina i on je ponekad obilazi i donosi hranu.

– Nisam znala da je dijete samo u stanu. Sa Urošem sam u vezi bila od 2019. i te godine sam upoznala i devojčicu, bila je kod mene tri nedelje. Dvije godine kasnije, u decembru 2021, on se doselio u moj stan. Rekao mi je da je dijete kod njegove strine, koja brine o njoj, nisam mogla ni da zamislim šta se dešava. Posumnjala sam u njegovu priču tek kada mi je u svađi rekao da njegova kćerka zbog mene nije jela 5 dana. Tada sam posumnjala da nešto nije u redu, jer je on bio sa mnom 5 dana. Uroš mi je govorio da neće da me vodi u stan u Mirijevo jer je mnogo mali i da je bolje da budemo u Borči – saopšteno je za Telegraf.

Poztraga za Urošem Pašajlićem je, podsetimo, raspisana 24. marta, uhapšen je 4 dana kasnije na Karaburmi pomoću baznih stanica mobilnog telefona. Njega je prijavila Ivana L. (47) koja je bila u emotivnoj vezi sa njim.

Saslušan je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu zakonskom roku od 48 sati.

– Iskoristio je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, ali je rekao da duže vrijeme koristi drogu i alkohol. Njemu se na teret stavlja nasilje u porodici, protivpravno lišenje slobode na štetu nevjenčane supruge, kao i krivična djela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica – saopšteno je tada.

U međuvremenu, kako smo gore naveli, saslušana je Ivana L., koja je prijavila nasilje, potom, zakonska supruga Pašajlića, majka male Lane, kao i policajke koje su došle na lice mjesta.

Prema nezvaničnim informacijama policajka je opisala sa kakvim užasom se srela dok je ulazila u stan.

– Bilo je mračno. A kada smo ušli u kupatilo iz kade je izvirila devojčica, bila je jako mršava, jedva je sjedila.

S druge strane, majka devojčice koja je nađena u kadi, N. T. rekla je da nije viđala Lanu jer joj je Uroš to stalno branio i govorio joj da ima sve što joj treba za život.

Podsetimo, Pašajliću koji se tereti za Nasilje u porodici i Zlostavljanje i mučenje devojčice (8) Prvi osnovni sud na predlog Prvog osnovnog javnog tužilaštva odredio je pritvor od 30 dana.

– Pritvor mu je određen s obzirom da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, kao i da su način izvršenja krivičnog djela i težina njegove posljedice doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti pravično i nesmetano vođenje krivičnog postupka – rečeno je.

Inače, naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu dužem od dvije godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet svoje ćerke, maloljetne oštećene L.P. čime bi učinio krivično djelo Nasilje u porodici. U toku postupka biće preduzete dokazne radnje u cilju utvrđivanja da li se u radnjama osumnjičenog Pašajlića stiču obilježja i krivičnih djela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i Kršenje porodičnih obaveza. Takođe, biće preduzete dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li je nad Ivanom L. (47) emotivnom partnerkom počinio Nasilje u porodici, Zlostavljanje i mučenje i Protivpravno lišenje slobode – rečeno je iz Prvog OJT.

U toku postupka ispitane su oštećene i drugi svjedoci koji bi mogli imati saznanja od značaja za postupak, naloženo je vršenje psihijatrijskog vještačenja osumnjičenog, kao i sudsko-medicinskog veštačenja telesnih povreda, pri čemu će od Dečje klinike biti pribavljena medicinska dokumentacija za oštećenu Lanu P. kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju ista primljena na kliniku, a biće preduzete i druge radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja i donošenje odluke.

Pročitajte još

Istovremeno, pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa tužilaštvom rade na utvrđivanju eventualne odgovornosti drugih lica koji su na posredan način doveli do situacije u kojoj se našla maloletna oštećena L.P. Tužilaštvo će blagovremeno obavestiti javnost o svim rezultatima istrage koju sprovodi, kao i o saznanjima do kojih su vršenjem potrebnih provera došli drugi državni organi.

Inače, u Ministarstvu prosvete objasnili ona nikada nije ni bila upisana u školu, a zato škola i nije mogla da reaguje na zanemarivanje niti da obavijesti nadležne. Preciziraju i da evidenciji o djeci koja treba da krenu u prvi razred po zakonu vodi opština.

Do sada je Prvo osnovno javno tužilaštvo došlo do saznanja da je devojčica – dete (2015) odlukom suda povjereno na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj.

U Prvom osnovnom sudu, međutim, kažu da presudom dijete nije povjereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

Tužbom Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Palilula od 5.aprila 2016. godine traženo je da se N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a Uroš Pašajlić delimično u odnosu na maloletno dete Lanu P. Prvi osnovni sud u Beogradu je dana 15.05.2018. godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je djelimično lišio roditeljskog prava tuženu N.T, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojom je traženo da se tužena N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi Uroš delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen, a ujedno je odbijen i predlog tuženog U.P. kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava.

Odluka je donijeta na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” od 31.05.2017. godine iz kog proizlazi da kod N.T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi Uroš P. ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom Lanom P, kao i da poseduje uslove za život maloljetnog djeteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje djeteta, prenosi Telegraf.

Napominjemo, navedenom presudom maloljetno dijete nije povjereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, a iz obrazloženja presude proizilazi da je rješenjem Gradskog centara za socijalni rad-Odjeljenje Palilula od 13.07.2016. godine maloljetnoj Lani P. priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Ovo je jedini postupak koji je vođen za vršenje roditeljskog prava nad maloljetnom Lanom P. pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije