Svijet

REKAO DA JE ZARAŽEN Novinari će tužiti Bolsonara jer je skinuo masku na press konferenciji (VIDEO)

Novinari u Brazilu saopštili su kako će podnijeti tužbu Vrhovnom sudu Brazila protiv predsjednika države Žaira Bolsonara jer je skinuo zaštitnu masku tokom press konferencije i tako izložio predstavnike medija riziku obolijevanja od COVID-19.

REKAO DA JE ZARAŽEN Novinari će tužiti Bolsonara jer je skinuo masku na press konferenciji (VIDEO)
Foto: HARISH TYAGI/EPA

Iz brazilskog udruženja novinara pojasnili su da Bolsonaro nije poštovao propisanu udaljenost od novinara te je pri tome skinuo masku na konferenciji za medije u glavnom gradu Brazila. Najgore od svega, kako navode, jeste što se to desilo u trenutku kada je Bolsonaro izvijestio javnost da je pozitivan na korona virus.

Novinari stoga optužuju Bolsonara za ugrožavanje života prisutnih na konferenciji.

Država ne može tolerisati neodgovorno ponašanje koje predstavlja jasan zločin protiv zdravlja ljudi – rekao je predsjednik novinarskog udruženja Paulo Jeronimo de Souza, prenosi Klix.

Tri TV stanice bile su prisutne na ovoj konferenciji, CNN Brazil, TV Record i TV Brasil.

Novinar CNN-a Brazil Leandro Magalhaes bit će testiran na Covid-19 u srijedu iduće sedmice, a dok ne dobije rezultate radi od kuće.

Nakon press konferencije u utorak ove sedmice kongresmen Marselo Freiso tvitao je da je podnio tužbu protiv Bolsonara pri Federalnom tužilaštvu. Kako navodi, predsjednik je prekršio članove 131 i 132 Krivičnog zakona kada je uklonio masku tokom konferencije na kojoj je izjavio da ima korona virus.