Društvo

REKORDAN BROJ HOSPITALIZOVANIH Iz dana u dan raste broj oboljelih od virusa korona

Korona virus je aktivniji nego ikad, broj novooboljelih, ali i preminulih je sve veći, a juče je čak “probijen rekord” u broju hospitalizovanih pacijenata kojih je bilo više od 4.000!

REKORDAN BROJ HOSPITALIZOVANIH Iz dana u dan raste broj oboljelih od virusa korona
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Najviše hospitalizovanih pacijenata je bilo 19. aprila 3.900, dok se juče ta cifra popela na 4.091, a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za štampu, na bolničkom liječenju je 4.451 osoba.

Od tog 19. aprila, pa do početka juna, “kriva” je bila u opadanju, te je tako, recimo, 5. juna bilo svega 390 aktivnih slučajeva. U tom periodu se zatvorila i privremena bolnica na Sajmu.

U posljednjih mjesec dana, pak, iz dana u dan je sve veći broj pacijenata. Prošle nedjelje je otvorena “Arena” kao privremena kovid bolnica, a ljekari upozoravaju da zdravstveni sistem puca. O tome je govorio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, te objasnio i gdje se sve upućuju pacijenti iz Beograda.

– Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijenti koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko liječenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu. Sada proširujemo te kapacitete na Čačak i na Šabac, moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove liječenja – rekao je Lončar prije dva dana.

Da je zdravstveni sistem pod ogromnim opterećenjem, potvrdio je direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović.

Pročitajte još

On je, naime, rekao da je ova zdravstvena ustanova, koja je od 4. jula ponovo u kovid sistemu, već drugog dana bila pred punim kapacitetima.

I pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ukazao je na opasnost koja zdravstveni sistem očekuje zbog ogromnog priliva pacijenata.

– Zdravstveni sistem je prenapregnut, zdravstveni radnici umorni i povećava se broj oboljelih, što zahteva apsolutnu opreznost, brigu i odgovornost svih nas – upozorio je Gojković.

On takođe smatra da je situacija opasna i upozorio da će kapaciteti biti nedovoljni da prime sve zaražene pacijente, ukoliko se za mjesec, dva ne savlada trenutno epidemiološko stanje.

– Ako se ne savlada ovo stanje, kada bude jesen i kada bude hladnije, bićemo u velikom problemu, jer će nam kapaciteti biti nedovoljni da primimo sve one pacijente koji će biti zaraženi – naveo je Gojković, prenosi Blic.