Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RENOVIRANJE SREBRENICE Ovog proljeća uređenje tvrđave Stari grad

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Srebrenici je ovog proljeća planirano uređenje lokaliteta i tvrđave Stari grad i njeno uvrštavanje u turističku ponudu ovog mjesta.

U opštinskom Odjeljenju za urbanizam i stambeno-komunalne poslove kažu da će ove godine biti urađen projekat za uređenje srednjovjekovne tvrđave na srebreničkom Starom gradu da bi joj se vratio izvorni izgled.

Stari grad i Bedem grad iznad Srebrenice su srednjovjekovna utvrđenja nastala krajem 14. i početkom 15. vijeka u vrijeme vladavine Svetog despota Stefana Lazarevića na ovim prostorima.

Tvrđave su izgrađene radi odbrane od najezde turske vojske na ovo područje.

Na području opštine Srebrenica bilo je više rimskih i srednjovjekovnih utvrđenja i gradova, ali, osim ove dvije, u dobrom stanju je i srednjovjekovna tvrđava Klotjevac iznad kanjona Drine, odnosno akumulacionog jezera Perućac.

U Turističkoj organizaciji Srebrenica tvrde da se ove tvrđave, uz stručnu rekonstrukciju koja iziskuje mnogo rada i sredstava, mogu urediti i pretvoriti u privlačne turističke destinacije, te da je namjera da se počne realizacija ove zamisli, a prvi korak biće čišćenje i uređenje tvrđave Stari grad.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO