Društvo

REORGANIZACIJA ZDRAVSTVENIH SLUŽBI Lončar: Pripremamo pomoć pacijentima s postkovid simptomima

Određeni broj pacijenata nakon preležane korone ima duži oporavak, ne samo pluća, već i ostalih organa, a kod nekih se čak javlja i depresija, zato imamo u planu da reorganizujemo našu zdravstvenu službu kako bi se posvetila pažnja pacijentima koji imaju takve probleme, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

REORGANIZACIJA ZDRAVSTVENIH SLUŽBI Lončar: Pripremamo pomoć pacijentima s postkovid simptomima
FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA SRBIJE

Ministar je tako odgovorio na pitanje narodne poslanice iz Saveza vojvođanskih Mađara Emiše Uri da li država priprema sistemski plan za pacijente koji su preležali koronu, a imaju postkovid simptome kao što su umor, malaksalost, otežano disanje, zamagljenost svesti, depresija.

Uri je konstatovala da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) polako priprema plan za pacijente sa postkovid simptomima, ali i da pojedine zemlje u svijetu polako pripremaju postkovid ambulante pri bolnicama.

Lončar se saglasio sa narodnom poslanicom Uri da pojedini pacijenti imaju posle preležane korone jedan teži i duži oporavak pluća, ali i ostalih organa kao što su srce, bubrezi, a kod nekih se, kaže, čak javlja i depresija.

– To je ozbiljan problem za te pacijente koji misle da ako su PCR negativni da su riješili problem i da mogu da se vrate normalnim aktivnostima bez problema, a zapravo taj period oporavka mora da bude postepen – rekao je Lončar.

On je dodao da je ministarstvo oporavak za pacijente sa problemima pluća nakon preležane korone već organizovalo na klinikama koje se bave plućnim bolestima.

Međutim, ističe, da je riječ o velikom broju pacijenata i da ih klinike ne mogu sve zbrinuti, te da će vjerovatno dio pacijenata morati da preuzmu domovi zdravlja.

– Nadam se da će i zbog ovih postkovid simptoma građani shvatiti koliko je korona ozbiljna i da će zapamtiti podatak da više od 98 odsto pacijenata u bolnicama nije vakcinisano – rekao je Lončar.

Dodao je da je preostalih jedan do dva osto primilo prvu dozu vakcine, ali da su se odmah poslije prve doze opustili i zarazili.

– Sve probleme možemo da izbjegnemo ako se vakcinišemo – poručio je Lončar.

Istakao je da će vakcinacija uskoro početi i po malim, srednjim i većim preduzećima i naveo da bi uskoro moglo da se dogodi da firme neće prihvatati bolovanje od korone onima koji se nisu vakcinisali.

Prihvati notifikacije