Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Republika Srpska

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Za 27 godina postojanja, Republika Srpska se odbranila od ataka kojima bi teško odoljele i mnogo jače države od nje. Rat, savezništvo Bošnjaka i Hrvata, NATO bombardovanje, sankcije, prekid koridora, vojne i civilne žrtve.

Poslije Dejtona, šibalo je razvlašćivanje i smjenjivanje funkcionera od strane visokih predstavnika, strana vojna sila je upadala u kuće i crkve, ubijala cijele porodice, a svjetskoj javnosti smo predstavljeni kao najcrnja rupa Evrope.

S izuzetkom na silu otetih nadležnosti i nekoliko, uz zavrtanje ruku prvacima RS, predatih ovlaštenja na nivo BiH, Republika Srpska je ostala ono što je  bila na početku – garancija biološkog opstanka svog naroda, i još važnije, garancija da neće biti nacionalno potlačen i sveden na nivo nacionalne manjine.

Ali, baš kao što smo u vrijeme rata pokazivali neviđenu snagu, s istim intenzitetom danas pokazujemo slabost, podjele i međusobnu političku, pa čak i ljudsku mržnju. Najveći grobari Srpske više nisu visoki predstavnici, nego svi koji u njoj o nečemu odlučuju.

Svako ko nije dao maksimum da posao koji radi završi u najboljem interesu Srpske, svako ko se sam nije povukao i napravio mjesto sposobnijem, svako ko je pognuo glavu pred bezakonjem da bi sačuvao sebe – ranio je Republiku Srpsku.

Te rane lako mogu postati smrtnosne ako u Republici bude vladao strah za izgovorenu riječ, ako cijele porodice spakuju kofere i gladne odu na Zapad, ako bilo koja partija ili političar bude jednako Srpska.

Do nas je.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO