Politika

“REPUBLIKA SRPSKA JE NEUPITNA I TRAJNA” Stanivuković poručio da je Dejtonski sporazum donio najdragocjenije - mir

Dejtonski sporazum donio je mir kao nešto najvažnije i najdragocenije, poslije teških sukoba na prostoru BiH, kaže novoizabrani gradonačelnik Banjaluke i funkcioner PDP Draško Stanivuković na godišnjicu potpisivanja sporazuma, kojim je prije 25 godina okončan rat u BiH.

“REPUBLIKA SRPSKA JE NEUPITNA I TRAJNA” Stanivuković poručio da je Dejtonski sporazum donio najdragocjenije - mir
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Stanivuković ukazuje da je Dejtonski sporazum plod dugotrajnih procesa , da nije potpisan “juče” i da se ne može “raspakovati sutra”, ali i da je Republika Srpska, kao jedna od tekovina tog dogovora, “neupitna i trajna”.

– Republika Srpska je neupitna i trajna , ugrađena u biće srpskog naroda. Ali, i BiH je neodvojiva od srpskog naroda i nešto što mu pripada, kao što pripada svima koji u njoj žive – kaže Stanivuković za Tanjug.

On smatra da je svako drugo gledište u ovom trenutku avantura onih koji, kako kaže, ozbiljne političke činjenice po potrebi koriste u dnevnoj politici i koji su spremni da “zavrću radijatore i grijanje”, zato što im se ne sviđa ko je pobijedio u Banjaluci.

Stanivuković naglašava da je u bilo kakvim razgovorima o Dejtonskom sporazumu važno da se čuje glas Republike Srpske i Srbije, ali i EU i šire međunarodne zajednice.

– Našem narodu nisu potrebne prijetnje, sankcije, ni spoljne, ni unutrašnje, nikakvi nemiri ni političke avanture u koje nas uvode ne samo bošnjački i hrvatski političari, već, usuđujem se reći, i član Predsjedništva BiH, koji se često igrao referendumom, mnoge najavljivao, pojedine nikada nije sproveo, dok je mnoge sprovedene nazvao anketama – kaže Stanivuković. .

Stanivuković ukazuje da je RS u poslednjih 20 godina ostala bez 50 različitih nadležnosti, između ostalih i bez himne, grba, vojske, za šta odgovornost, smatra on, snose avanturistička politika i loša pregovaračka moć rukovodstva RS, a ne Dejtonski sporazum.

– Postoje ljudi koji su za to odgovorni, a to su upravo oni koji se kite patriotizmom i u RS zbog kojih je u RS patriotizam postao najunosnija privredna grana – naveo je Stanivuković.