Društvo

RESPIRATORI IZ KINE JOŠ UVIJEK U MAGACINU Uređaji nisu raspoređeni zbog istrage Tužilaštva BiH

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) raspisala je 18.avgusta tender za montiranje - transport  i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko firme “Srebrena malina” iz Kine u BiH, a plaćeni su 10,5 miliona KM.

RESPIRATORI IZ KINE JOŠ UVIJEK U MAGACINU Uređaji nisu raspoređeni zbog istrage Tužilaštva BiH
FOTO: TVSA.BA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Oni nikada nisu mogli biti raspoređeni zbog istrage Tužilaštva BiH, a trenutno su smješteni u Rajlovcu u skladištu jedne privatne firme.

Vrijednost ugovora procijenjena je na 150.000 KM bez PDV, a rok za dostavljanje ponuda je 7. septembar, kada bi one trebalo da budu otvorene.

Kako je rekao za Avaz Mustafa Kadribegović, v.d direktor FUCZ, još uvijek na adresu FUCZ nije stigla nijedna prijava. Kadribegović vjeruje da će se to desiti u narednim danima jer je ostalo još pet dana od okončanja roka.

Kako je ranije pojašnjeno iz FUCZ, BiH nema ovlaštenog servisera, ali će se na ovaj tender moći javiti i firme iz inostranstva.

Naime, više od 130 zahtjeva stiglo je iz medicinskih ustanova za respiratorima. Potreba za ovim uređajima je tim veća jer je pogoršana epidemiološka situacija u FBiH, a najgore je u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevu.

U prevodu, BiH ima 140 respiratora koje nikada nije podijelila. Sto je kupljenih od Kineza i 40 doniranih od Emirata.