Hronika

REZIME AKCIJE "PERO" Iza rešetaka 20 osoba, blokirano VIŠE OD MILION KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Pero”.

REZIME AKCIJE "PERO" Iza rešetaka 20 osoba, blokirano VIŠE OD MILION KM
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA izvršili su pretrese na 12 lokacija i uhapsili 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca.

Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Takođe, SIPA je u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravne osobe.

Pročitajte još

Nakon kriminalističke obrade koju su izvršili policijski službenici SIPA u prostorijama MUP-a, USK, 11 uhapšenih osoba predato je danas nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Sve navedene aktivnosti provedene su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Zeničko dobojskog kantona, kojim se ovim putem zahvaljujemo na pruženoj pomoći i saradnji prilikom realizacije ove operativne akcije – navodi se u saopštenju SIPA.

(Klix)