Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

REZULTAT RAZGOVORA DELEGACIJE SRPSKE S PUTINOM Radnici Rafinerije nafte Brod neće ići na čekanje

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Oko 1.000 zaposlenih u Rafineriji nafte u Brodu odahnuli su nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu, koja je rezultirala time da u ovom postrojenju radnici ipak ne budu poslati na čekanje.

Po našima saznanjima, nakon nedavnog razgovora predstavnika Srpske Milorada Dodika i Željke Cvijanović s Vladimirom Putinom rukovodstvo Rafinerije u Brodu saopštilo je zaposlenima da do daljnjeg neće biti najavljenog čekanja i da će pokušati da što prije uspostave rad postrojenja. U remontu Rafinerije, koji je započet, učestvovaće većina zaposlenih i primaće punu platu.

Podsjećamo da je krajem prošle godine rukovodstvo Rafinerije nafte saopštilo radnicima da će od februara ići na čekanje zbog manjeg obima proizvodnje i remonta. Nakon požara u oktobru, koji je u potpunosti uništio jedno postrojenje, Rafinerija nafte posluje u mnogo manjem obimu.

Iz Optima grupe, u okviru koje posluje Rafinerije, u utorak je saopšteno da je u Rafineriji nafte Brod u toku remont. Tvrde da postojeće zalihe naftnih derivata omogućavaju da “ovo ne utiče na tržište u Republici Srpskoj”.

– Rafinerija nafte je radila sve do 9. januara, izvršavajući sve svoje obaveze prema partnerima i radnicima. Naftni derivati su otpremljeni u punom obimu i u skladu sa svim poslovnim dogovorima – saopštili su iz Optima grupe.

Počev od 8. januara radi se, kako kažu, planski remont. Paralelno s tim, radi se “nezavisno tehničko ispitivanje opreme” i na osnovu toga biće izrađen plan dodatnih radova u okviru remonta u Rafineriji.

– Trenutno je glavni cilj proizvodnja u Rafineriji nafte u punom obimu – dodaju u Optima grupi.

U Optima grupi nisu rekli koliko će trajati remont i kada se očekuje da Rafinerija počne da radi u punom obimu, ali je ministar energetike Petar Đokić izjavio da Rafinerija neće raditi godinu dana.

Distributeri neobaviješteni

U Udruženju naftnih distributera RS pri Privrednoj komori kažu da nisu zvanično obaviješteni o remontu Rafinerije nafte u Brodu.

– Nakon požara u Rafineriji, distributeri uglavnom uvoze gorivo iz Srbije, Mađarske i Slovenije. To utiče i na konačnu cijenu zbog troškova prevoza i marže koju određuju tamošnje rafinerije – kažu u ovom Udruženju.

Do požara je na našim benzinskim pumpama prevladavalo gorivo iz brodske Rafinerije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO