Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RIGOROZNA MJERA Za 15 godina u BiH razriješeno dužnosti osmoro sudija i četvoro tužilaca

Hronika
Autor:

Foto: Profimedia

Visoki sudski i tužilački savjet je od 2004. godine do danas razriješilo dužnosti osmoro sudija i četveoro tužilaca. Trenutno se vode četiri postupka po tužbama u kojima je tokom protekle godine zatražena mjera razrješenja dužnosti.

Razlozi zbog kojih su donesene ovakve odluke su različiti, ali kako su nam rekli iz VSTS-a, najčešće su utvrđeni prekršaji iz člana 56. Zakona o VSTS-u, tačka 22. “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”. Zbog ovoga je razriješeno šestero sudija.

Za njih pet je izrečena mjera razrješenja i zbog namjernog davanja lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća.

– Naravno, znatan dio ovih odluka nije donesen samo zbog jednog izvršenog prekršaja, odnosno sudije nisu razriješeni samo zbog toga. Radi se o kombinacijama utvrđenih pomenutih prekršaja i sljedećih prekršaja propisanih članom 56. Zakona o VSTS-u BiH: nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka, propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta i bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija i osuda na kaznu zatvora zbog izvršenog krivičnog djela, ili ako je proglašen krivim za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za vršenje dužnosti sudije – poručili su za Klix iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a.

Podnosili ostavke tokom postupka

Tokom disciplinskog postupka 11 sudija je podnijelo ostavke, a VSTS ne vodi podatke o tome koliko ih je podnijelo ostavku tokom disciplinske istrage.
Prošle godine sudija prekršajnog odjeljenja Atko Huseinbašić razriješen je dužnosti u Osnovnom sudu u Banjaluci. Disciplinski postupak protiv Huseinbašića pokrenut je zbog neostvarenih rezultata u Osnovnom sudu u kojem je od 1.000 zadatih predmeta ispunio svega 14.

Husein Bašić je već ranije disciplinskom mjerom premješten iz Osnovnog suda u Banjaluci i to uz novčanu kaznu, a na njegov rad je bilo pritužbi po više osnova. Bio je premješten u Osnovni sud u Tesliću 2014. godine jer je odugovlačio da napiše presude u 11 predmeta pa je po kazni vraćen u Banjaluku.

Razrješenja zbog sudskih presuda

Tokom 2017. i početkom 2018. godine razriješene su dužnosti i dvije žene sudije – Romana Brkić iz Osnovnog suda Banjaluka i Vesna Terzić iz Kantonalnog suda u Bihaću. Presudom iz juna 2016. godine Brkić, bivša ministrarka za pravosuđe i upravu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, osuđena je na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja s ciljem protivpravnog sticanja koristi svom mužu Dženaidu Brkiću.

Ona je suprugu pribavila uvjerenje o položenom stručnom ispitu za državnog radnika iako on nikada nije izašao na polaganje ispita.

Sudija Terzić je dvije godine zaredom ocjenjivana ocjenom nezadovoljavajuća, a VSTS je zaprimio veliki broj žalbi na njen rad tvrdeći da je saradnja s njom bila nemoguća.

Sudija Opštinskog suda u Bihaću Drago Vuković razriješen je dužnosti 2015. godine zbog više disciplinskih prekršaja među kojima su nemar u vršenju dužnosti, donošenje odluka kojima se krši zakon, propuštanje da postupi u skladu s odlukama vijeća, davanje lažnih informacija u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi.

Nedolično ponašanje

Sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić razriješen je dužnosti zbog nedoličnog ponašanja i nesavjesnog rada u periodu od decembra 2009. do sredine januara 2010. godine. Utvrđeno je da je on nanio nesagledivu štetu i narušio dignitet suda.

Među prvim slučajevima bilo je razrješenje dužnosti tadašnjeg sudije Suda BiH Vlade Adamovića koji, iako je u sudskom postupku oslobođen optužbi, nije vraćen na posao.

Kada je riječ o stavkama, sutkinja Osnovnog suda Banjaluka Mira Vučetić podnijela je 2017. godine ostavku na tu funkciju dok se u VSTS-u vodio disciplinski postupak protiv nje, navodno zbog protupravnog prisvajanja novca.
Kazne ih premještanjem i smanjenjem plate

Razrješenje dužnosti je jedna od najrigoroznijih mjera, a VSTS izriče mjere kao što su smanjenje plate, javne i pismene opomene i premještaj. Sudije prijavljuju stranke u postupku, advokati, učesnici u postupku, rukovodioci, njihove kolege, institucije ili se istraga pokreće po anonimnim pritužbama, piše Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO