Svijet

"Riječ je o krupnim problemima" Makron poručio da se Francuska suočava sa "veoma ozbiljnim" istorijskim trenutkom pred izbore

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da se Francuska suočava sa "veoma ozbiljnim" istorijskim trenutkom pred parlamentarne izbore.

emanuel makron
FOTO: GIUSEPPE LAMI/EPA

Nalazimo se u veoma ozbiljnom trenutku u istoriji naše zemlje. Reč je o krupnim problemima, bezbjednosnim i ekonomskim izazovima – rekao je Makron na kraju samita G7 u Italiji, prenosi Rojters.

Makron je istakao da očekuje da odluke o najvišim pozicijama u narednom sazivu Evropske komisije budu donijete sljedeće sedmice.

Sastanak EU lidera

Pročitajte još

Lideri EU sastaju se u ponedjeljak na neformalnom samitu na kojem će razgovarati o izboru najviših pozicija u institucijama EU, prije nego što potvrde imenovanja na te funkcije na samitu Unije koji će biti održan od 28. do 29. juna.

Prva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi “Nacionalno okupljanje” moglo da pobjedi na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj pošto ima podršku 29,5 odsto birača.

Prema anketama, koalicija levičarskih partija pod nazivom “Narodni front” ima podršku 28,5 odsto birača, a Makronova stranka Preporod 18 odsto.

Emanuel Makron
FOTO: TERESA SUAREZ/EPA

Emanuel Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP) u nedjelju.

Nacionalno okupljanje osvojilo je 31,47 odsto glasova na izborima za EP, dok je Preporod osvojio 14,56 odsto glasova na osnovu 100 prebrojanih glasačkih listića.

Nacionalno okupljanje je osvojilo 30 mandata u EP, a Makronova stranka 13, prenosi Figaro.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu