Politika

"Riječi političara imaju posljedice" Predstavnici EU u BiH osudili napad na LGBT aktiviste u Banjaluci (FOTO)

Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz Republike Srpske, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi, poručuju iz Delegacije Evropske unije u BiH, povodom sinoćnjeg napada na LGBT aktiviste u Banjaluci.

"Riječi političara imaju posljedice" Predstavnici EU u BiH osudili napad na LGBT aktiviste u Banjaluci (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najoštrije osuđujemo nasilje u Banjaluci. Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz Republike Srpske, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi – objavljeno je sinoć na zvaničnom Tviter profilu Evropske unije u BiH.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
napad na aktiviste Bh povorke ponosa

Predstavnici EU u BiH su pozvali vlasti Republike Srpske da, kako navode, preduzmu neophodne korake da u potpunosti istraže sinoćnje nasilje, kao i da “preduzmu mjere za sprječavanje budućih incidenata”.

– Navodi da policija prisutna na licu mjesta i da nije uspjela da spriječi napade zabrinjavaju, ako su tačne – navode iz Delegacije EU u BiH.

Na ovu objavu uslijedili su brojni komentari, a u jednoj od rijetkih napisanih na “domaćem jeziku” komentator poziva predstavnike EU da pređu s riječi na djela.

– Gospodo, Vaša upozorenja ništa neće promijeniti, niti šta znače za gradjane, aktiviste, novinare koji su izloženi neviđenom pritisku u svakodnevnoj komunikaciji! Poduzmite nešto, već sutra za nekoga može biti kasno. Ovdje se radi o životu i smrti – poručio je ovaj korisnik Tvitera.

Najčešće je u komentarima, uz ironičnu napomenu “najoštrije osuđujemo”, objavljivana fotografija, na kojoj se ambasador EU u BiH, Johan Satler, srdačno pozdravlja sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije