Svijet

RIJEŠENA MISTERIJA NESTANKA Bjeloruska opozicionarka Marija Kolesnikova privedena zbog "IZDAJE"

Bjeloruska opoziciona političarka Marija Kolesnikova privedena je zbog sumnje da je počinila izdaju, u okviru krivičnog postupka koji uključuje pokušaj preuzimanja vlasti, citirala je danas ruska novinska agencija RIA njenog advokata.

RIJEŠENA MISTERIJA NESTANKA Bjeloruska opozicionarka Marija Kolesnikova privedena zbog "IZDAJE"
FOTO: TATIANA ZENKOVICH/EPA

U ponedjeljak je objavljena nezvanična informacija da je istaknuta opozicionarka “nestala”, odnosno da su je maskirane osobe ugurale u minibus, prenosi Rojters.

Informacije su objavljene dan poslije masovnih protesta protiv Lukašenka u Minsku tokom vikenda.

Bjeloruski državni mediji objavili su da je Kolesnikova zadržana na granici sa Ukrajinom, prilikom ilegalnog pokušaja prelaska, a agencija Interfaks-Ukrajina objavila je da su Kolesnikovu zapravo željeli da deportuju u Ukrajinu, ali da je ona pocijepala pasoš kako bi ih u tome osujetila.

Ona je istaknuti lider protesta na kojima se zahtjeva ostavka Aleksandra Lukašenka nakon predsjedničkih izbora 9. avgusta, za koje opozicija tvrdi da su namješteni. Lukašenko negira izbornu krađu.

Pročitajte još

Maksima Znaka, istaknutog bjeloruskog opozicionog aktivistu, takođe su na ulici u Minsku presreli i odveli nepoznati maskirani muškarci, tvrde njegove pristalice.

Znak je poznati bjeloruski advokat, a član je i opozicionog Savjeta za koordinaciju. On je jutros trebalo da učestvuje u ranije zakazanom video sastanku, ali se nije pojavio.

Svjedoci tvrde da su ga maskirani muškarci odveli niz jednu od centralnih ulica u Minsku.