Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RIJETKE PTICE U DŽAKU ZA ŠUT Carinici spriječili krijumčarenje zaštićenih životinja

Hronika
Autor:

FOTO: UPRAVA CARINA / RAS SRBIJA

Srpski carinici u saradnji sa policijom, spriječili su pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je 13 ptica zaštićeno CITES Konvencijom.

Krijumčarenje je spriječeno juče na prelazu Srpska Crnja, saopšteno je danas iz Uprave carina.

Žive ptice su pronađene prilikom kontrole automobila “mercedes benc” rumunske registracije, kojim je troje rumunskih državljana putovalo ka svojoj zemlji.

Na uobičajeno pitanje da li imaju nešto da prijave putnici su rekli da nemaju ništa osim ličnog prtljaga.

Prilikom kontrole ispostavilo se da nisu govorili istinu, jer je najprije na zadnjem sjedištu automobila, ispod gomile kesa sa različitim namirnicama i garderobom, pronađen kavez sa deset papagaja (Psittacula crameri i Psitacula eupatria), poznatijih kao mali i veliki Aleksandar, među kojima dva primjerka koja pripadaju zaštićenoj vrsti.

Potom je takođe na zadnjem sjedištu, kao i na podu između prednjih i zadnjih sjedišta pronađeno još nekoliko plastificiranih džakova za šut, u kojima su bili zaštićeni indijski paunovi (Pavo cristatus).

Preplašene i dehidrirane ptice su nakon konsulatacije sa Grupom za Cites Ministarstva zaštite životne sredine predate u prihvatilište zoološkog vrta Palić, a protiv 40-godišnjeg vozača automobila pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO