Društvo

“RIZIČNA GRUPA, KADA JE U PITANJU KORONA” Dr Ristić poručuje pacijentima sa kardiovaskularnim bolestima da se OBAVEZNO VAKCINIŠU

Svi kardiovaskularni bolesnici, bez obzira koju bolest srca imaju, trebalo bi što prije da prime prvu dozu vakcine, jer sva kardiovaskularna oboljenja povećavaju rizik od teških formi kovida, i posljedica ove bolesti, kao i od njenog fatalnog ishoda.

“RIZIČNA GRUPA, KADA JE U PITANJU KORONA” Dr Ristić poručuje pacijentima sa kardiovaskularnim bolestima da se OBAVEZNO VAKCINIŠU
FOTO: VICTORIA JONES/EPA

Dajući ovu generalnu preporuku, profesor dr Arsen Ristić, kardiolog, načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju KCS, kaže da je svejedno koju će od tri dostupne vakcine na prime.

– Apsolutna kontraindikacija za vakcinaciju je aktivna infekcija bilo koje vrste i u tom slučaju bi trebalo sačekati da padnu visoki markeri koji ukazuju na upalu. Svi ostali, ako govorimo o ljudima sa bolestima srca i krvnih sudova, trebalo bi što prije da započnu imunizaciju koja se protiv kovid 19 obavlja davanjem dvije doze vakcine – objašnjava prof. Ristić.

Bolesti srca i krvnih sudova su, navodi Ristić, jedan od kriterijuma za određivanje priritetnih grupa za vakcinaciju, pišu Novosti.

– Iz dosadašnjeg iskustva sa pandemijom jasno je da se kod jednog broja kardiovaskularnih pacijenata srčana bolest i pogoršava poslije preležanog kovida, što je još jedan od razloga za zaštitu od ove zaraze – kaže Ristić.