Svijet

Rizik od ESKALACIJE SUKOBA na Bliskom istoku: Njemačka upozorila svoje građane da napuste Iran, Bajden poslao poruku Teheranu

Njemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, navodeći da postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih napetosti u odnosima Teherana sa Izraelom i da bi Nijemci u Iranu mogli biti u opasnosti od proizvoljnog hapšenja.

Džozef Bajden govori u Kongresu
FOTO: SHAWN THEW/EPA

U postojećim napetostima, pogotovo između Izraela i Irana, postoji rizik od iznenadne eskalacije. Ne može se isključiti mogućnost povećanja eskalacija i na vazdušnim, kopnenim i morskim saobraćajnicama – saopšteno je iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Pročitajte još

Dodaje se da su posebno ugroženi oni koji posjeduju dvojno državljanstvo – njemačko i iransko.

– Njemački državljani su u konkretnom riziku da budu nasumično uhapšeni i saslušani i da budu osuđeni na duge zatvorske kazne – navedeno je u saopštenju njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Mediji su juče prenijeli da se Izrael sprema za najgori scenario, da Iran direktno napadne Izrael, u znak odmazde za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku u Siriji, u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su za CBS da bi u iranskom napadu bilo korišćeno više od 100 dronova i desetine projektila usmjerenih na vojne mete u Izraelu.

Bajden upozorio Iran da ne napada Izrael

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je da očekuje da će Iran napasti Izrael ”prije, a ne kasnije” i pozvao Teheran da odustane od napada, prenio je Rojters.

Na pitanje novinara koja je njegova poruka Iranu, Bajden je rekao da je njegova poruka: ”Nemojte” i naglasio da je Vašington posvećen odbrani Izraela.

– Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspjeti – rekao je on, ali je odbio da otkrije bezbjednosne informacije.

Prethodno je portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao da je navodni predstojeći napad Irana na Izrael stvarna i trajna prijetnja, ali nije iznio detalje kada bi moglo da dođe do napada.

Kirbi je dodao da SAD posmatraju položaj svojih snaga u regionu u svjetlu prijetnji Teherana i da veoma pažljivo prate situaciju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu