Društvo

“RIZIK OD KORONE VEĆI NEGO PROŠLE NEDJELJE” Dr Kisić upozorava građane koji su otišli u Crnu Goru

Rizik od oboljevanja građana od korona virusa koji su otišli u Crnu Goru je danas veći nego prošle nedjelje izjavila je epidemiolog prof. Darija Kisić Tepavčević.

“RIZIK OD KORONE VEĆI NEGO PROŠLE NEDJELJE” Dr Kisić upozorava građane koji su otišli u Crnu Goru
FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ/TANJUG

Kisić Tepavčević je na konferenciji Kriznog štaba istakla da je taj rizik veći čak 25 puta.

Navodeći da je u Crnoj Gori hospitalizovano 229 pacijenata, a u Srbiji 331, Kisić Tepavčević je rekla da je rizik za hospitalizaciju na područje Crne Gore u odnosu na Srbiju osam puta veći, ako se uzme u obzir broj stanovnika.

Epidemiolog Predrag Kon je na pitanje da li mjera nadzora može da bude kontraproduktivna, s obzirom da su velike gužve što je dodatni rizik, odgovorio da ne bi trebalo da bude tako i da se građani ne vraćaju samo autobusima već i avionom, kao i sopstvenim prevozom.

Prema njegovim riječima, nijedan slučaj zaražavanja u avio prevozu nije zabilježen prije svega zbog obaveznog korišćenja maski, te podsjeća da je regulisano da se maske nose i u autobsuma.

– Ne bi smjelo da bude nekih ekscesa u smislu nekog povećaja – rekao je Kon.

Kon je istakao da je sistem nadzora izuzetno važan i za budući period kada se očekuje veći priliv građana, u novembru i decembru, a naročito uoči Nove godine, piše Kurir.

– Taj sistem će biti od velike koristi – rekao je Kon.

Epidemiolog je ocjenio i da su rezultati pokazali da u školama postoji disciplina, navodeći da je u 18 beogradskih škola bilo 19 slučajeva zaražavanja, te da su u samo jednoj školi bila dva povezana slučaja.

– To je pokazatelj da sistem funkcioniše. Ako budemo poštovali mjere koje budemo donosili imamo ozbiljnu šansu da izbegnemo dramatičan udar kao šmo imali u julu – poručio je Kon.