Društvo

„RJEŠENJE POSTOJI“ Dr Pelemiš tvrdi da su vakcinacija i pridržavanje mjera jedino oružje protiv novog soja korone

Član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je danas, poslije sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica, da nema potrebe da se stvara panika oko novog soja virusa.

„RJEŠENJE POSTOJI“ Dr Pelemiš tvrdi da su vakcinacija i pridržavanje mjera jedino oružje protiv novog soja korone
FOTO: FERNANDO BIZERRA/EPA

Ovo ne znači ništa, da li će biti britanski, južnoafrički, to nije značajno jer nauka ništa nije dokazala sem bržeg širenja virusa. Ništa se ne mijenja, mjere su i dalje iste. Stroge mjere prevencije koje se moraju sprovoditi i jedini način da zaustavimo pandemiju je vakcina. Rješenje postoji, mjere i što više ljudi da primi vakcinu. Ništa se ne mienja ni u terapiji, sve ostaje isto – bio je jasan dr Pelemiš. 

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da je epidemiološka situacija mirnija što daje mogućnost da se razmišlja o smanjivanju kapaciteta kovid bolnica, pišu Novosti.

– Radiće se na tome da KBC Zvezdara zađe iz kovid sistema. To ne može da bude za nekoliko dana, potrebno je vrijeme, ima veliki broj bolesnika, ali je dobra vijest da smo krenuli u tom pravcu – rekao je dr Stevanović.

On je dodao i da danas kreće obuka kolega iz bolnica, kako bi i u tim ustanovama mogle da se formiraju vakcinalne ekipe i na taj način rasterete kolege iz instituta i domova zdravlja.