Hronika

ROBIJAĆE 19 GODINA Mladići pokušali da ubiju mladića sjekirom

Novosadski Viši sud osudio je trojicu mladića na ukupno 19 godina zatvora za pokušaj ubistva sjekirama u januaru prošle godine na Novom naselju. Oni su 19. januara oko deset časova u Ulici Momčila Tapavice napali 26-ogodišnjeg mladića sjekirama i nanijeli mu višestruke teške povrede.

ROBIJAĆE 19 GODINA Mladići pokušali da ubiju mladića sjekirom
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Tada su za 021.rs u Hitnoj pomoći rekli da je napadnuti zadobio teške povrede hladnim oružjem u predjelu lumbalne kičme, glave, butina i kuka. Između ostalog, napadnuti mladić imao je i otvoreni prelom lijeve potkoljenice.

Sudija Ivana Josifović objavila je presudu kojom je okrivljeni S. G. (25) za pomaganje u pokušaju ubistva osuđen na šest i po godina zatvora, okrivljeni U. U. (21) za pokušaj ubistva na šest godina i osam mjeseci zatvora, dok je D. P. (22) za pokušaj ubistva dobio šest godina zatvora. Svim okrivljenima je produžen pritvor do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Prilikom ocjene dokaza, sud u pretežnoj mjeri nije prihvatio odbrane okrivljenih, osim u onim dijelovima koji su potvrđeni drugim dokazima.

– Tačno je da okrivljeni imaju pravo da se brane kako hoće, pa tako mogu da se brane ćutanjem ili da iznesu odbranu na način kako procjene da je za njih najpovoljnije. To je pravo okrivljenih, ali je i obaveza suda da sve dokaze cijeni kako pojedinačno tako i u vezi sa drugim dokazima i odluči kojim dokazima će pokloniti vjeru. Pri tom, sud je naročito ovlašćen da okrivljenom predoči prethodnu datu odbranu i raspravi zbog čega je okrivljeni mijenja ili zbog čega, pak, tek nakon izvedenih svih dokaza u istrazi, na glavnom pretresu iznosi odbranu – kaže Josifović.

Kako dodaje, sud je ocijenio iskaz oštećenog M. R. (28), koji je u istrazi tek nakon više izbjegavanja da pristupi u tužilaštvo dao iskaz (saslušan je u junu 2020. godine, iako je, kako sam navodi, još za Svetog Savu otpušten iz bolnice). Tom prilikom, oštećeni je dao vrlo štur iskaz bez detalja i pojedinosti, navodi Dnevnik.

Isti list navodi da je na glavnom pretresu, pak, svoj iskaz obogatio do mjere da se detaljno sjeća čak i za njega besmislene i beznačajne posekotine na desnom dlanu nekoliko dana prije kritičnog događaja, a nije uopšte zainteresovan za događaj u kome je samo pukim slučajem, ipak, ostao u životu, prenosi Telegraf.

Prihvati notifikacije