Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U BLISKOJ BUDUĆNOSTI Roboti preuzimaju poslove, neke su profesije i dalje tražene

Biznis
Autor:

Foto: Youtube/Screenshot/Wall Street Journal

Širenje automatizacije donijeće određene promjene na tržištu rada, prije svega ukidanjem ljudskih pozicija koje će preuzeti roboti.

U bliskoj budućnosti očekuje se velika potražnja za računovođama, ali se takođe očekuje da će i njih u jednom trenutku zamijeniti kompjuteri, zaključak je istraživanja američkog tržišta rada koje je sproveo “Karir bilder” (CareerBuilder).

Posla će takođe biti za nastavnike, istraživače tržišta, kompjutersku podršku i vodoinstalatere.

Platforma “Karir bilder” koja služi za povezivanje radne snage i poslodavaca prognozira da će se u SAD u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi, a da će najveći rast zapošljavanja biti unutar visokoplaćenih i niskoplaćenih djelatnosti.

“Karir bilder” ocijenjuje da će visokoplaćene pozicije zabilježiti rast od 5,7 odsto, a niskoplaćene 5,6 odsto, dok će srednjeplaćene pozicije rasti za 3,8 odsto u petogodišnjem periodu.

U SAD se u narednim godinama očekuje još 50.000 radnih mjesta za vozače dostavnih vozila, ali postoji vjerovatnoća da će i njih zamijeniti autonomna vozila i donovi, prenosi B92.

Velika potražnja će biti i za građevinskim radnicima, medicinskim sestrama i strukama iz finansijskog sektora.

Među, kako se navodi, slabije plaćenim pozicijama, najlakše će posao nalaziti trgovci, kuvari, njegovatelji, radnici u obezbjeđenju i recepcionari u hotelima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO