Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ROBOTI PROVODADŽIJE Japanci otišli u novu krajnost kako bi pronašli SRODNU DUŠU

Zabava
Autor:

Foto: CyberAgent/screenshot YouTube

Japan zaista možemo nazvati zemljom ekstrema. S jedne strane, veoma drže do tradicije i običaja, a s druge su jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja na svijetu.

Međutim, posljednjih godina Japan se bori s problemom malog broja brakova. Mladi ljudi sve duže ostaju da žive sa svojim roditeljima, a oni koji se i osamostale teško se odlučuju na brak i zasnivanje svoje porodice. Jer uz gomilu virtualnih “prijatelja” i holograma, ko bi gubio vrijeme na stvarne ljude?!

Stoga ne iznenađuje što su sve popularnija “brza upoznavanja” (speed dating) na kojima učesnici u roku od 3 minuta pokušavaju saznati što je više moguće jedni o drugima i tako, možda, pronaći svoju srodnu dušu.

Ipak, japanska “brza upoznavanja” pomalo su drugačija od upoznavanja u ostatku svijeta.

IT kompanija CyberAgent predstavila je “robotsko spajanje” odnosno “brzo upoznavanje” pomoću robota. Organizuju susrete na kojima potencijalni parovi sjede jedni nasuprot drugima, ali tokom 3 minuta ne izgovore ni riječ. To za njih odrađuju roboti!

Prije samog susreta, zainteresovani učesnici ispunjavaju iscrpan upitnik u kojem opisuju svoje interese, šta vole i ne vole, osnovne podatke o sebi, a ti odgovori se potom ubacuju u memoriju robota.

Za mnoge je ideja da sjede s nekim za istim stolom i gledaju u dva robota koja govore o njima – zastrašujuća. Međutim, za brojne je Japance, koji se bore sa sramežljivošću, ovo izvrstan način probijanja leda.

U CyberAgentu se nadaju da će ovakvo “robotsko spajanje” zaživjeti i šire, a potencijal vide i u korištenju robota za komunikaciju sa sve većim brojem stranih turista koji posjećuju Japan, piše FNN.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO