Društvo

Rodna godina: Očekuje se dobar prinos pšenice

Usjevi pšenice na ravnicama širom Srpske su u veoma dobrom stanju što budi nadu domaćih proizvođača da će prinosi i kvalitet, koji su lani podbacili, biti na visokom nivou, a da li će biti tako uvjeriće se već kroz mjesec kada bi trebalo da padnu prvi otkosi hljebnog žita.

Rodna godina: Očekuje se dobar prinos pšenice
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Pšenica je jesenas, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, zasijana na 41.400 hektara što je manje u odnosu na prethodni proizvodni ciklus, koji je bio iznad višegodišnjeg prosjeka u Srpskoj.

Najveće površine zasijane su u Semberiji, zatim Posavini i u Lijevču polju, što je uobičajeno kada je riječ o ovoj grani poljoprivredne proizvodnje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Saša Lalić kaže za “Glas Srpske” da su usjevi hljebnog žita trenutno u dobrom stanju.

– Prema izvještaju kolega iz Resora za pružanje stručnih usluga koji su svakodnevno na terenu ovogodišnji usjevi pšenice obećavaju. Imali smo izuzetno toplu zimu pa je postojala bojazan kako će se to odraziti na oranice, ali na sreću čini se da će ovogodišnji rod pšenice i kvalitetom i prinosom biti bolji nego lani. Prethodnih dana je bilo kiše što je odlično jer je pšenica sada u fazi nalivanja zrna – rekao je Lalić i dodao da žetva u Srpskoj obično počinje krajem juna, početkom jula ali, s obzirom na toplije vrijeme, ove godine se očekuje već polovinom  idućeg mjeseca.

Pročitajte još

Lalić kaže da je ovogodišnji proizvodni ciklus znatno povoljniji u odnosu na lanjski i u vezi sa cijenom repromaterijala i goriva.

Mineralna đubriva su ove sezone jeftinija između 35 i 40  odsto, a niža je i cijena dizel goriva. Ministarstvo je ove godine odlučilo da pruži značajniju podršku za regresirani dizel, 0,80 KM po litru, što je povećanje od pet feninga u odnosu na lani. Jedino je sjeme bilo skuplje i to oko sedam odsto u odnosu na lani, ali ministarstvo sufinansira kompletnu sjemensku proizvodnju, tako da proizvođači ona sjemena proizvedena u Srpskoj mogu kupiti od 30 do 50 odsto jeftinije – kazao je Lalić. 

Iako je još rano govoriti o otkupnoj cijeni, Lalić kaže da su dešavanja na berzi posljednjih dana veoma povoljna.

– Pšenica je berzanska roba, niko ne može uticati na cijenu ali posmatrajući Novosadsku berzu prema kojoj se ravnaju regionalni otkupljivači i proizvođači došlo je do određenog skoka. Prethodnih dana cijena je bila oko 18 evrocenti za kilogram pšenice ili 0,35 KM što je bolje nego prošlo ljeto. Da li će tako ostati, niko za sada ne zna, ali je najvažnije da imamo dobar kvalitet i prinos – naveo je Lalić.

On je podsjetio da ministarstvo proizvođačima pšenice pruža i podršku od 500 KM po hektaru te da će tom mjerom ove godine biti obuhvaćeno oko 3.100 proizvođača. Kaže da iz godine u godinu apeluju na ratare da osiguraju svoje usjeve i smanje eventualnu štetu od elementarnih nepogoda.

– Ove godine dajemo 60 odsto podrške za polisu osiguranja. Proizvođači ne bi trebalo da to posmatraju kao trošak nego investiciju. Ne bi trebalo da se ulazi u osnivanje proizvodnog ciklusa bez polise osiguranja – smatra Lalić. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu