Svijet

ROHANI SE OBRATIO NARODU "Nijedna prijateljska zemlja NIJE POMOGLA Iranu tokom pandemije"

U obraćanju javnosti svoje zemlje, iranski predsjednik Hasan Rohani požalio se da, kako je rekao, nijedna prijateljska zemlja nije pritekla u pomoć Iranu tokom pandemije korona virusa i suprotstavila se rigoroznim američkim sankcijama protiv te države.

ROHANI SE OBRATIO NARODU "Nijedna prijateljska zemlja NIJE POMOGLA Iranu tokom pandemije"
FOTO: TANJUG/AP

Da SAD imaju “malo humanosti ili mozga”, zbog pandemije bi ponudile ukidanje tih sankcija na godinu dana, rekao je danas Rohani u govoru koji je prenosila iranska državna televizija.

Umjesto toga, one su Iranu nametnule nove sankcije i pritisak tokom sedmomjesečne pandemije korona virusa, rekao je Rohani, dodajući da, istovremeno,nijedna Iranu prijateljska zemlja nije rekla da će se, “u vrijeme kada vladaju korona virus i poteškoće, ali i zbog humanosti”, suprotstaviti Americi i poslovati sa Iranom, bez obzira na američke prijetnje odmazdom.

Kako podsjeća Rojters, američke sankcije protiv Irana uvedene su zbog spornog nuklearnog programa te zemlje, a Vašington je takođe zaprijetio sankcijama svakoj zemlji koja bude poslovala sa Iranom.

Sa više od 380.000 registrovaniih slučajeva korona virusa i više od 22.000 preminulih od COVID-19, Iran je jedna od bliskoistočnih zemalja koje su najteže pogođene pandemijom.