Politika

ROK ISTEKAO, KAMERA NEMA Gdje je zapelo s postavljanjem video nadzora na granicama

Rok za postavljanje video nadzora na 59 graničnih prelaza istekao je danas, kamere još nisu postavljene na sva planirana mjesta, a iz Granične policije Bosne i Hercegovine navode da je „projekat u završnoj fazi“.

ROK ISTEKAO, KAMERA NEMA Gdje je zapelo s postavljanjem video nadzora na granicama
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Projektom „Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH“ planiran je video nadzor na većini graničnih preleza BiH, a sve je plaćeno iz fonda IPA 2015 i koštalo je skoro tri miliona KM. 

Iako su prethodnih mjeseci nadležni govorili da sve ide po planu i da će rok biti ispoštovan, ipak nije tako. 

S obzirom na to da je ugovorni rok za izvršenje radova danas, a radovi nisu završeni, iz Granične policije kažu da oni, kao krajnji korisnik, ne mogu da utiču na rokove u sprovođenju radova, kada to zavisi isključivo od izvođača radova i investitora.

  Trenutno su službenici Granične policije BiH angažovani i vrše obilaske graničnih prelaza u svrhu pripreme dokumentacije kojom se konstatuje ispunjenost obaveza izvođača, te se eventualno utvrđuju nedostaci koje je potrebno otkloniti – odgovorili su nam u Graničnoj policiji.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pojašnjavaju da je ovim projektom obuhvaćena većina graničnih prelaza, dok će se ostatak prelaza rješavati u narednom razdoblju.

Granična policija postavljanje video nadzora radi u saradnji s Ministrastvom bezbjednosti BiH. Zajedno su izradili tehnički dizajn i specifikaciju za uspostavljanje sistema video nadzora, a sve u cilju poboljšnja razmjene informacija i integrisano upravljanje granicom, koji je preporučen i Šengenskim katalogom.

– Video nadzor graničnih prelaza, između ostalog, omogućava osiguravanje dokaza za potrebe pravosudnih institucija, sprečavanje koruptivnih radnji, rekonstrukciju spornih događaja u zonama pod nadzorom, kontrolu i praćenje odvijanja poslovnih procesa i poštovanja zakonitosti u postupanju službenika – objasnili su u Graničnoj policiji.