Biznis

Rokovi probijeni po ko zna koji put: Hoće li Koridor 5C biti završen do 2030. godine

Prije dvije i po decenije postavljen je kamen temeljac za izgradnju Koridora 5C. Od tada traje realizacija ovog velikog infrastrukturnog projekta.

izgradnja koridora 5c
FOTO: NEZAVISNE NOVINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Probijanje tunela Prenj najveći je izazov koji predstoji. Da li je realna prognoza o završetku izgradnje do kraja 2030. godine?

Iz Autocesta Federacije konstantno poručuju da je gradnja Koridora ubrzana te da će sve biti završeno za šest godina. U međuvremenu, brojni problemi i probijeni rokovi, po ko zna koji put. Napuknuće na mostu Počitelj još nije otklonjeno. Najava da će biti otvoren u aprilu nije ispunjena.

-Pratimo to, želimo da se otvori do početka ljetne sezone. Završni radovi su na mostu, problem je bio sa napuknućem usljed naprezanja željeznih užadi – pojašnjava Denis Lasić iz JP Autoceste Federacije BiH.

Izgradnja dionice duge 8,5 kilometara Putnikovo Brdo – Medakovo u punom je zamahu. Stiže i podrška iz EU i to grant od 3,5 miliona evra za finansiranje projekata uoči potpisivanja projekta Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever. Iz Autocesta najavljuju da će radovi početi krajem ove godine.

EU finansira Koridor 5C sa oko 870 miliona evra bespovratnih sredstava za 17 poddionica i pripremu projekata. Njihova podrška bila je primjetna svih proteklih godina, dok su brojne druge okolnosti usporavale izgradnju.

-Koridor VC je jedan od primjera dodatne integracije BiH unutar jedinstvenog tržišta EU odnosno integracije sa ostatkom Zapadnog Balkana u procesu članstva u Evropskoj uniji. Prošle sedmice EU je najavila usvajanje plana rasta za Zapadni Balkan koji je vrijedan šest milijardi evra s ciljem dodatnog povezivanja regiona sa EU – kaže Stefano Ellero iz delegacije EU u BiH.

Pročitajte još

Ali, podrška Evropske unije izostaje za one dionice koje prolaze kroz Republiku Srpsku. Tako tvrde iz Autoputeva RS. Ranije su najavljivali da će sve biti završeno do 2026. godine.

-Zbog nepovoljne političke situacije, odnosno stava EU prema grant sredstvima za dionicu Doboj – Vukosavlje, plan se ne može ostvariti. Jako je bitno napomenuti da smo za dionicu ‘Dobojska obilaznica’ u jeku građevinskih aktivnosti te da očekujemo završetak radova do kraja 2025. godine” -poručuju iz JP Autoputevi Republike Srpske.

Svih proteklih godina građani su slušali obećanja i najave kada će se mnogo brže voziti od Save do mora. Posljednja kaže da ća kompletan Koridor 5C biti završen do 2030. godine kada će biti jubilarne tri decenije od početka radova, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu