Svijet

Ronioci drogu tražili pod vodom: Rekordna zapljena heroina i kokaina u Hrvatskoj (VIDEO)

Hrvatska policija je u Pločama zaplijenila ogromne količine heroina i kokaina. Riječ je o dva nepovezana slučaja.

Ronioci drogu tražili pod vodom: Rekordna zapljena heroina i kokaina u Hrvatskoj (VIDEO)
FOTO: KANAL MUP-A RH I POLICIJE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Heroin je pronađen na jednom brodu koji je stigao iz Iraka, a kokain na brodu s rasutim teretom koji je doplovio iz Kolumbije.

Niko nije uhapšen, prenosi Blic.

Policija je jutros održala konferenciju za medije o ovim otkrićima, a na stranicama su objavljeni svi detalji o akcijama.

Zaplijenjeno je o 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, koji bi na crnom tržištu dostigli vrijednost od ukupno 17 miliona evra.

Inače, riječ je o dosad najvećoj zapljeni heroina u Hrvatskoj, prije koje je rekordna zapljena bila ona od 140 kg heroina na graničnom prelazu Bajakovo 2015. godine.

Obje vrste narkotika zaplijenjene su u Luci Ploče.

Heroin je pronađen pretragom broda koji je stigao iz Iraka u luku Ploče je, prema rečima Zoran Tikvica, šef Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, rezultat intenzivnog rada i sadnje Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske s carinskom upravom i ostalim institucijama.

Sve je, dodao je, nastavak operativne akcije u kojoj su u prvih šest mjeseci prošle godine razbili dvije zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba.

Tom je prilikom zaplijenjeno ukupno 700 kilograma kokaina.

U prvom slučaju koji se odnosi na zaplenu heroina 11. oktobra prošle godine je u Luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka.

U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma i u 40 tih olovnih kocki pronađeno je 296 paketića droge.

U drugom slučaju radi se o zapljeni kokaina koja se dogodila 3. novembra prošle godine, kada je droga pronađena pretragom broda koji je prevozio rasuti teret iz kolumbijske luke.

Prema riječima Tikvice veliki doprinos u tom slučaju dali su ronioci, koji su u gotovo nemogućim uslovima pretražili podmorja broda i tom prilikom pronašli metalni predmet pričvršćen šrafovima i magnetom.

U njemu su pronađena 54 paketa kokaina, kaže Tikvica, piše hrvatski portal Index.

Prihvati notifikacije