Biznis

Rudarenje Bitkoina za tri godine trošiće ENERGIJE kao Italija ili Češka

Potrošnja energije i emisije ugljenika povezane sa rudarenjem bitkoina dramatično se ubrzavaju, naročito u Kini, tvrdi nova studija upravo objavljena u Nature Communications.

Rudarenje Bitkoina za tri godine trošiće ENERGIJE kao Italija ili Češka
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Bez strožih propisa i promena politike, ti bi efekti mogli da potkopaju globalne napore da se planeta dovede u stanje održivosti, tvrde autori, a prenosi Blic.

Kriptovaluta bitkoin oslanja se na “blockchain” tehnologiju koja omogućava javno zabilježene peer-to-peer prenose putem šifriranih računarskih mreža bez potrebe za bankama. Rudarenje bitkoina zahtjeva stalno trošenje i/ili širenje računarske procesorske snage, što je povezano sa povećanjem potrošnje energije.

Kineski istraživači Dabo Guan, Šoujang Vangi njihovi kolege prate simulacijski model emisije ugljenika u protoku emisija u bitkoin “blockchain” operacijama u Kini.

S obzirom na trenutne trendove u eksploataciji bitkoina, procenjuju da će potrošnja energije iz ovog procesa dostići vrhunac 2024. godine, kada će iznositi oko 297 teravat-sati i generisati emisiju 130 miliona tona ugljenika.

Te količine premašuju ukupne godišnje emisije gasova staklene bašte u evropskim zemljama poput Italije ili Češke. Autori sugerišu da je politička intervencija nužna kako bi se smanjio uticaj rudarenja bitkoina na potrošnju energije i emisiju štetnih gasova.

Ispitujući različite scenarije, autori zaključuju kako trenutne politike poput oporezivanja ugljenika nisu efikasne u suzbijanju emisija iz industrije bitkoina. Umjesto toga, tvrde, treba se okrenuti regulaciji rudarenja bitkoina. Samo tako će se moći promijeniti trenutna struktura potrošnje energije i smanjiti buduće emisije proistekle iz “blockchaina”.