Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Runić: Bez Republike Srpske i Srbije nema Srba u Federaciji

Regioni
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je da će finansijska pomoć Republike Srpske biti od velikog značaja za Drvarčane i da će novac biti utrošen za rješavanje problema sa kojima se suočavaju prilikom izvršenja obaveza iz budžeta.

– Za pomoć vrtiću `Majka hrabost` iz Drvara dodijeljeno je 100.000 KM, a 200.000 KM za održavanje likvidnosti budžeta zato što što opština Drvar ne dobije pomoć ni od Livanjskog kantona ni od Federacije BiH  – rekla je Runićeva Srni.

Ona je navela da će finansijska sredstva dobijena od Vlade Republike Srpske biti utrošena za izmirenje dijela poreskih obaveza i dijela obaveza prema dobavljačima.

Runićeva je naglasila da opština Drvar ove godine od Livanjskog kantona nije dobila nijednu marku, kao ni od FBiH.

– Pomoć Drvaru od viših nivoa vlasti iz Kantona i iz Federacije ne stiže. Čak nije isplaćeno ni 50.000 KM za sanaciju Titove pećine, iako je Vlada FBiH odobrila finansijska sredstva – navela je Runićeva.

Runićeva je dodala da je finansijska pomoć Vlade Republike Srpske opštini Drvar veoma značajna za održavanje likvidnosti budžeta.

– Opština Drvar zapošljavanja najviše Srba, možda će se neko upitati zašto? Ali odgovor je jasan, Srbe rijetko ili gotovo nikako ne zapošljavaju u druge institucije, recimo u Zavod za zdravstvo, Zavod za zapošljavanje, poštu – rekla je Runićeva.

Ona je navela da su u Drvaru Srbi zaposleni većinom u preduzeća koja se oslanjaju na opštinu.

Runićeva je zahvalila Republici Srpskoj i Srbiji za pomoć koju pružaju Drvaru.

– Drvarčani su neizmjerno zahvalni Republici Srpskoj i Srbiji na pomoći koju pruža Drvaru kao povratničkoj opštini sa većinskom srpskim stanovništvom. Pomoć Srbije i Srpske nam ulijeva nadu za bolje sutra i za borbu za opstanka i ostanak na našim ognjištima – rekla je Runićeva.

Vlada Republike Srpske zadužila je juče Ministarstvo finansija da u budžetu Republike Srpske za 2019. godinu obezbijedi 600.000 KM i doznači ih na račun opština sa većinskim srpskim stanovništvom na području FBiH, i to Drvaru 300.000 KM, opštini Glamoč 100.000 KM, Grahovu 100.000 KM i opštini Bosanski Petrovac 100.000 KM, navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO