Svijet

"Rusija bi uskoro mogla da napadne NATO" Poljski obavještajci poslali dramatično upozorenje

Poljska agencija za nacionalnu bezbednost upozorila je da bi napad Rusije na NATO mogao da dođe ranije nego što se očekivalo.

Vladimir Putin
FOTO: MIKHAIL METZEL/KREMLIN/EPA

Šef Biroa za nacionalnu bezbjednost Jacek Sieviera odbacio je procjenu nemačkog istraživačkog centra da bi Rusija mogla direktno da napadne Zapad za samo šest do 10 godina.

– Ako želimo da izbjegnemo rat, zemlje NATO na istočnom krilu treba da usvoje kraći, trogodišnji vremenski period da se pripreme za konfrontaciji – rekao je Sieviera u intervjuu za poljske medije, prenosi Skaj njuz.

Prošlog mjeseca, Njemački savjet za spoljne poslove upozorio je da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na zemlju NATO za šest godina.

Rečeno je da je njemačkim oružanim snagama potreban “kvantni skok” da bi se pripremile za to.

Pročitajte još

NATO podržava Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas nepokolebljivu podršku Alijanse Ukrajini, tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom u Briselu.

Stoltenberg i Umerov su razgovarali o najnovijim dešavanjima na ratištu i hitnim vojnim potrebama Ukrajine.

– S obzirom da se očekuje da će zima zakomplikovati borbe, Stoltenberg je naglasio da su saveznici posvećeni jačanju političke i praktične podrške Ukrajini dok se brani od ruske invazije. Generalni sekretar je ponovio da će NATO pružiti dugoročnu podršku Ukrajini kako bi ukrajinske snage bile potpuno interoperabilne unutar NATO-a i još više ih približile Alijansi – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO.

Na sastanku je bilo riječi i o putu Ukrajine ka članstvu u NATO i reformskim naporima Ukrajine.

Stoltenberg je ponovio da će Ukrajina postati članica NATO kada se svi saveznici slože i kada se ispune uslovi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu