Svijet

Rusija po prvi put priznala poraz: Zelenski prezentovao koje teritorije su oslobođene

U svome obraćanju u utorak naveče, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je kako je do sada oslobođeno oko 8.000 kilometara kvadratnih teritorije Ukrajine, većina u regiji Harkova.

Rusija po prvi put priznala poraz: Zelenski prezentovao koje teritorije su oslobođene
FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA

Zelenski je rekao i kako se trenutno na oslobođenim teritorijama provode stabilizacijske mjere i da su iste kompletirane na oko polovini oslobođene teritorije.

Takođe, predsjednik Ukrajine je rekao kao se radi na okupljanju međunarodne podrške za sigurnu Ukrajinu u budućnosti.

– Već smo zajedno s našim partnerima izgradili moćnu antiratnu koaliciju koja uključuje desetine različitih zemalja. A sada radimo na tome da najmoćnije države koje nam već pomažu pretvorimo u koaliciju mira koja će trajati zauvijek – rekao je Zelenski.

Pročitajte još

Uticajni američki Institut za istraživanje rada (ISW) je u svojoj posljednjoj analizi naveo da je Rusija po prvi put od početka invazije na Ukrajinu otvoreno priznala poraz.

– Zvaničnici Kremlja i propagandisti državnih medija opširno raspravljaju o razlozima ruskog poraza u Harkovskoj oblasti, što je značajna promjena u odnosu na njihov prethodni obrazac izvještavanja o preuveličanim ili izmišljenim ruskim uspjesima s ograničenim detaljima. Kremlj nikada nije priznao da je Rusija poražena oko Kijeva ili, kasnije, kod Zmijskog otoka, okarakterišući povlačenje iz Kijeva kao odluku da se kao prioritet stavi ‘oslobađanje’ Donbasa, a povlačenje sa Zmijskog otoka kao “‘gest dobre volje – navodi se u izvještaju ISW-a.

Kremlj sada radi da očisti Putina od bilo kakve krivice za poraz, a odgovornost se prebacuje na neinformisane Putinove savjetnike. Takođe, ISW navodi da će poraz u Harkovu, ruske vlasti pokušati iskoristiti da provedu prikrivenu mobilizaciju, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije